Evi Van Acker wint voor de derde keer Europees goud in de Laser Radial klasse

Evi Van AckerEvi Van Acker (BEL) is voor de derde keer in haar carrière Europees kampioene geworden in de Laser Radial-klasse. Op het Open Europees kampioenschap in het Finse Helsinki had ze voldoende aan een zesde plaats in de medaillerace om de Kroatische Tina Mihelic achter zich te houden. Dankzij een derde plaats wipt de Chinese Xu Lijia wel nog over Van Acker naar de eerste plaats in Helsinki.

De 25-jarige Gentse ging met 26 punten als leidster de afsluitende medaillerace in, nadat de twee finaleraces van donderdag waren afgelast wegens onvoldoende wind. In de medaillerace varen de beste tien zeilsters tegen elkaar en tellen de punten dubbel. Van Acker werd zesde, wat haar eindscore op 38 punten brengt, drie punten meer dan Lijia. Mihelic werd pas achtste in de medaillerace en komt zo op 50 punten, op ruime afstand van Van Acker.

Evi legde de basis voor haar gouden plak in de eerste drie wedstrijddagen. Behalve één vijfde plaats was ze in de races toen telkens eerste of tweede. Enkel woensdag in de eerste finaleraces kende ze een mindere dag met een 37ste en 12de plaats. De 37ste plaats telt als slechtste resultaat echter niet mee voor haar eindresultaat.

Drie keer Europees goud
Het is al de derde keer dat Van Acker Europees goud pakt, na 2006 en 2007. In 2008 moest ze tevreden zijn met brons en vorig jaar viel ze als vierde net naast het podium.

Een eerste reactie van Evi Van Acker: "Ik ben supergelukkig, na mijn eerdere Europese gouden medailles in 2006 en 2007 is de ban gebroken. In een pre-olympisch jaar is dat natuurlijk hoopvol en betekent het dat ik goed bezig ben, maar ik ga wedstrijd per wedstrijd bekijken. Voor we aan de Spelen in Londen toe zijn, wil ik onderweg ook kunnen genieten van dit goud."

Roelof Bouwmeester 8ste en Michelle Broekhuizen 9de
Talentploegzeilster Michelle Broekhuizen (NED) werd vierde tijdens de medal race van het EK Laser Radial in Helsinki. Daarmee werd de 18-jarige zeilster negende in het eindklassement in een veld van meer dan 100 deelnemers. Ze wint het klassement onder de 21 jaar.

Ook de Nederlandse Kernploeg-zeiler Roelof Bouwmeester (NED) kende een goede week in de Laser-klasse bij de mannen. Bouwmeester scoorde een achtste plaats in de medalrace en eindigde als achtste in het eindklassement.

www.openeuropeans2011.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: