Henri Demesmaeker en Emilie Victor winnen Europees Kampioenschap Hobie Cat Dragoon

Henri Demesmaeker uit Knokke (11 jaar) en Emilie Victor uit Brugge (15 jaar) zijn de nieuwe Europese kampioenen op catamaran Hobie Cat Dragoon. Het kampioenschap werd gevaren van 6 tot 9 augustus in Breitenbrunn, Oostenrijk op de Neusiedler See.

Op de eerste dag van het kampioenschap was er tussen de 2 en de 4 beaufort wind. De ideale omstandigheden voor onze jonge Belgische kampioenen. Ze wisten dan ook een eerste plaats te bemachtigen op alle 4 de manches. Op zondag hebben ze niet kunnen varen, daar er te weinig wind was. Op maandag hebben ze met 1 à 2 beaufort nog een reeks kunnen varen die ze alweer wisten te winnen.

In het klassement stonden ze op een stevige eerste plaats voor de Nederlanders Cees Van Asselt en Nolty Geijssen. Op de laatste dag van het kampioenschap stond er 5 à 6 beaufort. De vermoeidheid begon Henri en Emilie wat parten te spelen en tijdens de eerste twee wedstrijdreeksen kapseisden ze waardoor ze telkens op een 5de plaats eindigden. Hun rechtstreekse concurrenten Cees en Nolty vaarden toen telkens een eerste plaats. De volgende manche was dus alles bepalend, Henri en Emilie moesten er voor zorgen dat Cees en Nolty niet meer dan 2 plaatsen voor hen zouden eindigen. Deze manche werd op het scherp van de snee gevaren en Henri en Emilie eindigden hier op een tweede plaats. Hierdoor wisten ze hun titel van Europese kampioenen binnen te halen. De Nederlanders Cees en Nolty wonnen de zilveren medaille.

De Royal Belgian Sailing Club is zeer trots dat ze met hun jeugdwerking de jonge zeiltalenten naar de top kunnen begeleiden. Een eerste Europese catamaran zeiltitel voor Belgïe is dan ook de kers op de taart.
Nu de catamaran klasse weer in de Olympische spelen gestemd is met mixed crew, zijn Henri en Emilie misschien onze hoop op een medaille voor België op de spelen in 2016 of 2020…

Tekst: Laurent Verbeeck

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: