Marit Bouwmeester niet te stoppen tijdens Olympisch testevent

Marit BouwmeesterLaser radial-zeilster Marit Bouwmeester (NED) maakte ook gisteren haar belofte waar. Meer dan een jaar geleden claimde ze de wereld in de Laser radial klasse te willen domineren. Met een tweede en een eerste plaats op 9 augustus doet Bouwmeester juist dat. Met nog twee fleetraces te gaan staat de gedreven zeilster 24 punten voor op nummer twee, de Belgische Evi van Acker. Derde staat de Amerikaanse Paige Railey.

Bouwmeester stond te klappertanden in de mixed zone. “Het ging OK. Het was weer heel lastig, heel onvoorspelbaar. Die wind die over het land aankomt is bijna niet te lezen, te snappen. Maar daar hebben we een tactiek voor bedacht. Simpel houden. Ik vaar conservatiever in deze omstandigheden. Vorig jaar hadden we ook deze condities hier in Weymouth, toen ging ik heel slecht. Dit is een enorme verbetering.”

Strijdplan voor morgen? “Ik ga heeeel hard hangen want het gaat weer harder waaien, haha. En ik kom denk ik vast Evi weer tegen en de Ierse Murphy.”

Indien Bouwmeester morgen 10 augustus twee goede races vaart, bestaat de kans dat de Nederlandse zeilster het evenement op haar naam schrijft voor de medalrace gevaren wordt. Daarvoor heeft ze een voorsprong van 20 punten nodig op nummer twee van het klassement.

470 Westerhof Berkhout “Komt weer systeem in onze manier van samen zeilen”
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout sloten de dag af met een overwinning. Het ervaren duo is een poos weggeweest vanwege ziekte en varen hun eerste complete serie van 2011 samen. Lobke Berkhout legde uit.

“Dit zijn lastige omstandigheden. Vorig jaar lieten we het helemaal liggen in deze omstandigheden. Nu zijn we heel tevreden. Zeker die tweede race maakten we de goede keuzes. Je moet een kant kiezen. Goed je ogen uit de boot houden. We waren weer scherp aan boord. We hebben elkaar een schouderklopje gegeven na afloop. Er komt weer systeem in onze manier van samen zeilen.”

470 Team Coster ‘We kunnen nog geen wonderen verwachten’
Sven en Kalle Coster staan 12de in het klassement met nog twee races te gaan tot de medalrace zullen de broers alles op alles zetten om zich te kwalificeren voor de medalrace. Kalle Coster gaf tekst en uitleg: “We zijn best tevreden. Je kan geen wonderen verwachten dat wij hier ineens in de top meevaren nadat we 23ste waren op Sail for Gold niet zo lang geleden. Maar onze snelheid is goed en zoals vandaag hadden we twee goede races. Tot het laatste kruisrak.”

Rutger van Schaardenburg: “Niet geweldig wel OK”
In de grootste vloot, de Lasers, kwam Rutger van Schaardenburg de dag ook goed door. Met een 13de en een zevende plaats was hij tevreden.

“Zeker in deze omstandigheden is dat een goed resultaat. Niet geweldig, maar ik had voor hetzelfde geld heel veel schade op kunnen lopen zoals de meesten. Je moet in de wind, in de druk varen. Soms is het maar een verschil van 5 meter. En op dit niveau kan je je niet veroorloven mis te zitten. Ik ben tevreden met mijn resultaat. De top drie is weer helemaal open,” besloot Van Schaardenburg.

Pieter Jan Postma had een rustdag in de Finn-klasse

Tekst: Simon Keijzer
Fotograaf: Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: