Marit Bouwmeester wint Olympisch testevenement met nog een race te gaan

De Nederlandse Laser radial zeilster Marit Bouwmeester (23) wint overtuigend het Olympische testevenement in Weymouth. In race negen scoorde gisteren de zeilster van de Nederlandse Kernploeg een vierde plaats en dat was voldoende om zeker te zijn van de eindoverwinning.

Haar belangrijkste rivaal, nummer twee van de ranglijst, Evi van Acker (BEL) kon haar op dat moment al niet meer inhalen met nog twee races te gaan. In race 10 maakte ze het helemaal af met een tweede plaats. 32 punten voorsprong. Game set and match! Op 11 augustus 12.00 uur starten de beste tien Laser radial zeilster in de afsluitende medalrace. De winnaar is al bekend; Marit Bouwmeester.

Een unieke prestatie voor het Friese zeiltalent. Met nog 1 jaar te gaan voor de Olympische spelen rond Bouwmeester hiermee ook de nationale selectie af voor de Olympische spelen. De eis was minder dan acht punten op Sail for Gold (wereldbeker wedstrijd op Olympische locatie juni 2011) en dit Olympische testevenement. Bouwmeester voldoet ruimschoots aan die eis met twee overwinningen op beide evenementen!

Bouwmeester was zelfs een beetje verlegen dat ze al gewonnen had na afloop. “Ik baalde een beetje van die vierde plaats in race negen. Ik had die race een derde plaats nodig om helemaal zeker te zijn. Heb bijna de hele nacht niet geslapen. Ik heb maar een beetje zitten gamen. In de laatste race is het gelukt. Het is natuurlijk super dat ik nu al gewonnen heb.”

“Ik probeerde me voor te stellen hoe dat zou zijn op de Spelen zo een laatste dag. We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Omgaan met de druk en alles. Ik ben nog niet tevreden. Ik wil nog allrounder worden, ook met minder wind nog beter worden. Nog meer kunnen domineren. Ik moet altijd scherp zijn.”

“Wat is mijn geheim? Ik geloof niet in geluk, ook niet in talent, ik geloof in heel hard werken met het hele team. Met de coach, mijn trainer en mijn mental coach. En ik wil heel graag winnen. Van kinds af aan al. Winnen is veel leuker dan zeilen.”

Tekst: Simon Keijzer
Fotograaf: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: