Goud, Zilver en Brons voor Nederlandse Kernploeg in Weymouth

Rutger van SchaardenburgDe Delta Lloyd Kernploeg veroverde goud, zilver en brons tijdens het Olympische testevenement in Weymouth op 12 augustus. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout trapten vandaag af met een bronzen medaille, Rutger van Schaardenburg scoorde vervolgens zijn beste resultaat ooit en nam het zilver mee naar huis. Marit Bouwmeester was al zeker van goud, maar moest de medalrace nog in actie komen om het goud zeker te stellen.

Gisteren 11 augustus won windsurfer Dorian van Rijsselberge al het eerste goud voor Nederland. Op 12 augustus kwam Finn zeiler Pieter Jan Postma als laatste in actie voor zijn strijd voor de zilveren medaille. Postma kwam op 11 augustus twee keer in actie voor de laatste twee seriewedstrijden. Hij scoorde een 2de en een 15de plaats.

Twee keer goud, zilver en brons
De oogst tot nu toe, twee keer goud, een zilver en een brons, is een unieke prestatie voor de Delta Lloyd Kernploeg. De prestatie van Rutger van Schaardenburg is bijzonder opmerkelijk. Dit was de beste prestatie van de Haagenaar ooit in de meest competitieve klasse van het Olympisch zeilen. Zijn eerste podium in een grote serie.

Rutger van Schaardenburg – Laser klasse: ‘Fantastisch’
Van Schaardenburg komt voort uit hetzelfde Talentplan als Marit Bouwmeester. Na een paar jaar keihard werken en 100% focus op topzeilen is de beloning nu daar. In een overtuigende medalrace bevestigde Van Schaardenburg zijn bloedvorm. Hij werd derde en klom daarmee een plaats in het klassement en nam het zilver mee naar huis.

Van Schaardenburg zei na afloop: “Ik zeilde een fantastische medalrace. Geweldige start. Murdoch en Slingsby letten op elkaar en ik kon een beetje mijn gang gaan. Op een haar na had ik ook nog het goud gewonnen. Dat was net een beetje die ervaring die je nodig hebt op zo een moment, bij het ronden van de onderboei, de wedstrijd naar je toetrekken. Slingsby lag daar vlak voor me, we moesten beide nog gijpen voor de boei. Maar ik was net een seconde te langzaam. Als je dan beter bent, sneller bent, bam bam dan lig je voor. Daar moet ik nog leren. Het is jammer, wel een goed leermoment. Maar zilver is fantastisch.”

Zijn eerste podiumresultaat op een grote serie. Waar komt dat vandaan? “Ik heb een fantastisch jaar achter de rug met Roelof (Bouwmeester) en Jaap (Zielhuis - coach). We hebben grote stappen gezet. We maken elkaar beter en de begeleiding van Jaap is heel belangrijk. Wij zijn als land aangehaakt bij de wereldtop. Ik ben ook ouder geworden. Ik weet wat ik wil en heb met volle overgave hiervoor gekozen.”

Over de strijd met Roelof Bouwmeester. Beide zeilers hebben een NOC*NSF nominatie. “Een van ons twee gaat naar de Olympische spelen. We trainen samen en hebben het ook gezellig samen. We stimuleren elkaar en we leren van elkaar. De beste wint. Dat kan al op het WK in Perth, maar als Roelof daar beter vaart, wordt het de nationale selectie pas in het voorjaar besloten.”

Marit Bouwmeester - Laser radial: “Ik moet altijd kunnen presteren.”
Marit Bouwmeester won het evenement al voor de medalrace. Ze moest alleen nog in actie komen. Dat deed ze, volgens haar eigen norm, niet naar tevredenheid. Met een dubbel gevoel stond ze de pers te woord. “Het is raar. Het voelt niet als een overwinning. Ik had ook in deze medalrace willen laten zien dat ik het kan. Ik moet altijd kunnen presteren, maar het lukte niet. Zo zie je maar er is nog een hoop te leren, ik ben er nog lang niet.”

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout – 470 dames: “We worden steeds scherper”
Lisa Westerhof was tevreden met het brons. “We zijn heel blij met die bronzen medaille. Deze week zijn we in het evenement gegroeid dat sterkt ons. We worden steeds scherper op de baan. We maakten de juiste keuzes, hadden de juiste snelheid.”

“Er klopte van alles weer. We zaten goed in ons vel, zeker voor deze medalrace. We hadden er veel zin in en hadden een goed plan, maar we werden in de medalrace onterecht bestraft door de jury voor pompen (wind creëren door herhaaldelijk het zeil heen en weer te bewegen). Pompen was toegestaan door de wedstrijdleiding. Dus in onze ogen deden we niets verkeerd. Een fout van die scheidsrechter. Dat verpest je medalrace. We moesten een strafronde varen en lagen vanaf het begin helemaal achteraan.”

Lobke Berkhout voegde daaraan toe: “In onze aanpak voor dit evenement hebben we net gedaan alsof het de Olympische spelen zijn. Maar in het evenement moeten we nog heel veel leren. Normaal gesproken leggen we in het voorjaar de basis voor ons seizoen, maar dat kon dit jaar niet als gevolg van de ziekte van Pfeiffer van Lisa.”

Sven en Kalle Coster – 470 heren: “Mooi einde”
Kalle Coster legde uit: “Tweede in de medalrace. Beste resultaat van de week. Mooi einde van een teleurstellend evenement. We wilden zeker met de top zes meedoen. Maar we hebben niet de vorm van ons leven. We waren deze week niet scherp genoeg. De batterij is ook wel een beetje op. Sinds maart hebben we bijna elke dag gevaren. De langste rustpauze was zes dagen achter elkaar. Vandaag maakten we minder fouten. De snelheid is nog niet stabiel genoeg. Daar gaan we aan werken in de aanloop naar het WK in Perth. Maar we trainen in Nederland. Geld voor buitenlandse stages hebben we niet.”

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: