Pieter Jan Postma wint brons, vijfde medaille voor Nederland

Pieter Jan PostmaOp de laatste dag van het Olympische testevenement in Weymouth (GBR) kwam Finn-zeiler Pieter Jan Postma (NED) in actie in de afsluitende medalrace. De Friese zeiler werd achtste in de beslissende race en pakte daarmee de bronzen medaille. Dat is de vijfde medaille voor het Nederlandse zeilkamp. De winnaar in de Finn-klasse werd zeilfenomeen Ben Ainslie (GBR), die al zeker was van het goud voor aanvang van de medalrace. Postma moest als gevolg van zijn achtste plaats Jonathan Lobert, zijn Franse trainingspartner, voor zich dulden op het podium.

Op 12 augustus, in de voorlaatste race, zocht rivaal Ben Ainslie de Nederlander op en hinderde hem voor zover dat binnen de regels toegestaan is. Postma werd 15de en dat gaf de Englsman genoeg voorsprong om het goud voor de laatste race zeker te stellen. Ainslie zei, “Ik kan wel blijven winnen maar PJ scoort steeds ook goed. Hij vaart een hele sterke serie. Dus ik moest mijn positie verdedigen.”

Met dit resultaat in de medalrace staat de gedreven Friese zeiler voor de tweede keer dit jaar tijdens een grote serie op het podium. Eerder dit jaar won Postma ook brons tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hyeres. De zeiler, die niet uitkomt voor de Delta Lloyd kernploeg, bevestigt hiermee zijn goede vorm in voorbereiding op de Olympische spelen en vaart hiermee wederom een nominatieresultaat in de uitdagende en competitieve Finn-klasse.

Postma stond na afloop de Nederlandse pers te woord in de mixed zone.
“De medalrace begon goed. Eerste kruisrak had ik de Fransman achter me. Voor de wind verloor ik terrein. Bij de benedenboei had ik, in mijn ogen, recht om binnen de Amerikaan te draaien. De jury vond van niet, dus ik moest een strafrondje draaien op het water.”

“Maar je mag me zeker feliciteren met het brons. Op de momenten dat het erom gaat moet je op het podium staan, dat is van belang. Dat lukte in Hyeres en dat lukt ook weer hier op het Olympische testevenement en ik wil tijdens het WK op het podium staan. Dus dat gaat de goede kant op.”

“Twijfels over mijn materiaal heb ik niet meer. Al een jaar voor spelen is dat geen zorg meer. Dat is een heel lekker gevoel en geeft heel veel zelfvertrouwen. Ik moet ervaring opdoen met matchracen en ik moet meer snelheid voor de wind krijgen. Ik moet nog meer een complete zeiler worden.”

“Ik wil zeker in de kernploeg opgenomen worden. Maar wat voor jasje ik ook aan heb, we komen allemaal uit voor Nederland en we doen het als land hier heel erg goed. Dat geeft vertrouwen. Maar we zien wel. Ik heb mezelf aangeleerd te focussen op mijn eigen proces. Ik ga straks met de Fransman weer samen trainen en me voorbereiden op het WK.”

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: