Rolex Fastnet Race 2011 van start (video)

Met 314 starters waren ze deze keer, de grootste vloot ooit tijdens de Rolex Fastnet Race. Het vorige record stond op 303 en stamde uit 1979.
Om 11.00u precies startte de mega-multihulls. De 23.5 meter lange Gitana 11 (FRA) met schipper Sebastien Josse en Roland Jourdain's MOD70 Veolia Environnement (FRA) kwamen als eerste uit de startblokken. Veolia's zusterschip, Steve Ravussin's Race For Water (SUI), was te vroeg over de lijn en moest herstarten.

De 40 meter lange maxi trimaran Banque Populaire (FRA) denderde als eerste voorbij de Needles in minder dan een uur, aan de wind tegen een slordige 20 knopen.

De volgende start was voor de IMOCA 60 monohulls. Het Frans duo Marc Guillemot en Yann Elies met de Safran (FRA) namen onmiddellijk de leiding.

Michel Kleinjans (BEL) kwam als tweede class 40 boot aan de Needles en moest Initiatives-Alex Olivier (FRA) een neuslengte voorlaten.

Ook de Ker 46 Tonnerre de Breskens (NED) van Piet Vroon deed het na de start erg goed in de IRC 1 klasse en staat volgens de race tracker op nr.1 voor de IRC overal prijs. Voor Piet Vroon is het nu al zijn 23ste Fastnet Race deelname.

Op het ogenblik van dit schrijven zijn de snelste trimarans de Fastnet Rock al gerond met Banque Populaire (FRA) aan de leiding gevolgd door Gitana 11 (FRA).

Volg alle boten en klassen live via de race tracker:
http://fastnet.rorc.org/2011-fleet-tracking.html

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: