Rambler 100 gekapseisd tijdens Rolex Fastnet Race – alle bemanningsleden zijn gered (video)

Rambler 100 gekapseisdAfgelopen nacht is het maxi zeiljacht Rambler 100 gekapseisd tussen de Fastnet Rock en de Pantaenius boei. De Ierse kustwacht coördineerde de reddingsoperatie met een de Baltimore RNLI lifeboat op locatie. Twee Sikorsky helikopters werden opgeroepen en een Iers marineschip dient als navigatiebaken bij het ongeval. Alle 21 bemanningsleden werden gered.

16 bemanningsleden zaten na het kapseizen op de omgedraaide romp te wachten op de reddingsoperatie. Zij werden gered door de RNLI lifeboat. De vijf andere, die meer dan drie uur in het water hebben gelegen, werden gered door de lokale vissersboot 'Wave Chieftan'. Een van deze vijf was Wendy Touton, de enige vrouw aan boord, en werd met een helikopter naar het Tralee General Hospital afgevoerd met onderkoelingsverschijnselen.

De in de Verenigde Staten geregistreerde Rambler 100 kapseisde gisteren iets na 20:00u in mistige maar niet zo ruwe condities. Er stond een zee met 2 tot 3 meter hoge golven.

De RNLI lifeboat uit Baltimore werd als eerste ter plaatse geroepen. Kort daarop gevolgd door twee reddingshelikopter uit Shannon en Waterford om te helpen bij de reddingsoperatie. Ook het marineschip Le Ciara, die voor een legertransport in standby-modus lag in Cork, werd opgeroepen.

Le Ciara bleef afgelopen nacht in de buurt van de gekapseisde Rambler 100 om het navigatie-gevaar makkelijk zichtbaar te maken voor andere schepen.

De jachtclub van Baltimore, alsook de lokale bevolking, leverden steun met eten, kleding en liet de geredde bemanning genieten van een warme douche.

In de laatste Rambler 100 update op de Rolex Fasten Race website sprak men nog vol lof over de hoge snelheden die ze haalden:

“We are about 30 minutes away and ripping in at 22 knots. Lots going on so this will be short – the conditions are expected to get quite a bit rougher for the second half of the race . . . should be fun”

In ieder geval staat het volgens bovenstaande foto bijna vast dat de 'canting keel' de oorzaak is van het kapseizen. Hij kan onmiddellijk zijn afgebroken of er was eerst een mechanisch defect met de ram die de kiel laat pivoteren.

Rambler 100 had eerder direct na de start van de Rolex Fastnet Race al te kampen met schade toen hun voorzeil scheurde.

UPDATE
Mick Harvey was aan boord en vertelt:
"Soon after rounding the Fastnet Rock, the wind went southwest, right on the nose. We were beating into big seas, launching Rambler off the top of full size waves. I was down below with navigator, Peter Isler when we heard the sickening sound of the keel breaking off. It was instantaneous; there was no time to react. The boat turned turtle, just like a dinghy capsizing. Peter Isler issued a Mayday and we got out of there as quickly as we could."

"It was a scary moment. One that I will never forget," voegt Mick Harvey er aan toe. "I can't begin to tell you how relieved I am that all of the crew are safe. The town of Baltimore has given us a wonderful welcome. I can not thank our rescuers and the people of this lovely village enough. Wendy is in Kerry Hospital and doing fine, I am just so relieved that everybody is okay."

http://fastnet.rorc.org/
Foto: Rolex / Carlo Borlenghi

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: