Rolex Fastnet Race 2011: drama, winnaars en nieuwe records

Rolex Fastnet Race 2011Twee jaarlijks wordt de Rolex Fastnet Race gehouden. Duizenden zeilers en niet zeilers kijken er naar uit. En nu dat ze weer achter de rug is kijken we even terug naar hoe het geweest is. Welke Belgische of Nederlandse boot het hoogst gescoord heeft, hoeveel er gefinisht zijn en wat voor pech degene gehad hebben die niet gefinisht zijn. Wat hebben de Volvo Open 70’s en multihull's? Zijn er records verbroken?

De “Niko” is tevreden
Ran wint op handicap voor de 2de keer op rij een vrij duur uurwerk en moet nu toch al wel weten hoe laat het is. De J/V 72 van Nikolas Zennstrom (de “Niko” voor de vrienden) komt na net ietsje meer dan 2 dagen varen om 13u over de finish. Ran: You have to imagine a surf board flying on the water: the wind peaked as high as between 25 and 30 knots and the boat was speeding between 18 and 22 knots. An amazing (very wet!) ride!

Niklas Zennstrom's RÁN, GBR 7236, Class: Z, Division: C, Type: JV 72 Niklas Zennstrom's RÁN, GBR 7236, Class: Z, Division: C, Type: JV 72
Volvo Open 70 gedoe
In het gevecht van de Volvo Open 70’s gaat Abu Dabi met het paaltje lopen op 4minuten en 42 seconden voor Groupama 4 en een dik uur voor Team Sanya. Een weetje: alle 3 de Volvo’s waren binnen de vorige record tijd van Mike Slade’s 100 voeter ICAP Leopard.

De Volvo Open 70 Abu Dabi tekent dus een nieuw record voor monohull’s neer, en schipper Ian Walker is er een beetje verbouwereerd door. Walker: “I’m very pleased. It was a very close race throughout and my biggest feeling is one of relief that we now know that we are competitive. Taking the course record is cool. I have never really been in a position to win records before. I suspect this particular record might not last too long though.” “Our whole boat -- the mast, rigging and bow -- has been given a pretty good test in the Fastnet Race," he said. "We didn’t hold back at all at any point. We raced as hard as we could. “I think our average was into the 20s, blast reaching, and we definitely hit 30 knots on a couple of occasions. And it was a great race."

Ian Walker's ABU DHABI, UAE 1, Class: 70, Division: 70, Owner: Ian Walker, Type: Volvo 70Ian Walker's ABU DHABI, UAE 1, Class: 70, Division: 70, Owner: Ian Walker, Type: Volvo Open 70

Team Sanya (ex Telefonica)
Stuurman en trimmer Dave Swete (ex wereld kampioen match racen in team Black Match) is zeer tevreden met hun 3de plaats. Dave Swete: We thought we would be more behind the other Volvo Open 70’s. One hour after the other boats is very good considering we only sailed the boat 4 times before the start of the Fastnet.

TEAM SANYA, CHN 99, Class 70, Division: 70, Type: Volvo Open 70 TEAM SANYA, CHN 99, Class 70, Division: 70, Type: Volvo Open 70

Multi hull’s en Contessa 32’s
Het record voor multi-hull’s werd zoals verwacht ook scherper gezet door de 140ft lange Banque Populaire. Loïc Peyron verloor zijn record uit 1999 en won het terug op het moment dat hij het zelf brak. Peyron had er 1 dag, 8u en 48min voor nodig om de 608nm af te leggen. Hij verbeterde het oudere record met 7uur en 39 minuten.

De eerste Contessa 32 (Drumbeat) vaarde er 5 dagen 4 uur en 8 minuten over. Gewoon om maar even de start rechten en de gevaren tijd tegenover elkaar te zetten.

Maxi Banque Populaire FRA 01, Class: M, Division: M, Type: PLP 140 Trimaran Maxi Banque Populaire FRA 01, Class: M, Division: M, Type: PLP 140 Trimaran

Wat gebeurde er zoal speciaal?
Van de 350 ingeschreven boten varen er 314 over de startlijn, waarvan er 32 niet over de finishlijn zullen gaan. Er is er eentje (de Belg Christophe Bullens) die een DNS (did not start) achter zijn naam krijgt.

Nog voor we de Solent uit waren telde ik 5 schepen die terug richting Cowes vaarden, waarvan er eentje zijn mast horizontaal op dek gelegd had. De TP 52 Pace had het probleem dat zijn mastvoet open gesplitst was. Hoewel de mast dan eigenlijk meer steunend vlak heeft, vaar je best ook niet verder.

We hebben allemaal in het lang en breed gelezen op ClubRacer dat Rambler 100 gekapseisd is.

Sho-Ka-Kola brak haar roer en moest Ierland aandoen. Op de Sigma 38 Zanzara moest er iemand met de helikopter van boord worden gehaald met een gebroken been. Beau Geste uit Hong Kong had een scheur in dek, en de Mills 68 Alegre een deftig stuk van hun roer. Vervolgens zullen vele schepen het cijfer van de locale zeilmakerijen goed maken na deze Rolex Fastnet Race denk ik.

Meteo gewijs
We hebben alles gehad van weer, wind van 0 tot 35 knopen, hevige regenbuien en lichte regenbuien, een volledige dag in de zon (wie zich toen niet ingesmeerd had kon je er zo uitpikken), tamelijk warme dagen en …eh, tamelijk koude nachten.

Maar laten we nu eens kijken welke Neder-Belg het er het best vanaf gebracht heeft, en hoe de rest het gedaan heeft in hun klasse? In het overall klassement kunnen we niet anders dan naar Moana kijken. Overall vinden we de First 47.7 van Francois Goubau terug op een 17de plek en in hun klasse gaan ze met de 3de plek lopen.

In IRC CK 6 starters en 4 finishers

 • Bert Schandevyl op de Australische Coockson 50 Jazz 2de en 74ste overall

In IRC 0 18 starters en 13 finishers

 • Bart en ik op Sjambok 8ste en 70ste overalll

In IRC 1 48 starters en 47 finishers

 • Moana dus 3de en 17de overalll
 • Baraka GP van Pieter de Graaf 12de, in IRC 1A worden ze 3de en 34ste overall l
 • Tonnerre de Breskens van Piet Vroon 14de, in IRC 1A worden ze 5de en 36ste overalll
 • Solid Sue van Auke van der Zee 29ste , in IRC 1B worden ze 15de en 185ste overall l
 • Ice Black van Jean-Patrick Smal 32ste, in IRC 1A worden ze 16de en 210de overalll
 • Merena van Alexis Guilaume 41ste, in IRC1A worden ze 18de en 233ste overalll

IRC 2 71 starters en 64 finishers

 • Pierre Delveaux op de UK boot Carpe Diem 12de, 8ste in IRC 2A, 30ste overalll
 • J-Xcentric van John van der Starre 17de,14de in IRC 2A, 2de in de double handed, en 58ste overalll
 • Greyhound van Gerard Schalkwijk 39ste, 16de in IRC 2B, en 171ste overall l
 • Lady of Avalon van Patrick van de Ven 50ste, 24ste in IRC2A en 195ste overalll

IRC 3 71 starters en 63 finishers

 • Wasabi van Vincent Willemart 2de en 29ste overalll
 • Rackham van Eric van Campenhout 5de, 3de in IRC 3A, en 64ste overalll
 • Panther van Yvonne Beusker, 10de in IRC 3, 5de in IRC 3B en 114de overalll
 • Arethusa van Kees Mijs 12de, 7de in IRC 3B, en 120ste overall
 • Joost en Vrolijk van Joost Nederkoorn 15de,10de in IRC 3B, in double handed en 130ste overalll
 • Marlijn van P Hadjidakis & E Cammeraat 29ste, 22ste in IRC 3B, en 146ste overalll
 • Rebellion van Chris Schram 36ste, 27ste in IRC 3B, en 158ste overalll
 • Grace O’Malley van Pieter Visser 38ste, 11de in IRC 3A, en 160ste overalll
 • Ice White van Sebastien de Liedekerke Beaufort 44ste, 17de in IRC 3A, en 168ste overalll
 • Generations van Dennis-patrick Maijer 47ste, 20ste in IRC 3A, en 174ste overalll
 • • Mistaya van Firmin Wagemans 50ste, 23ste in IRC 3A, en 180ste overalll

 • Jeanne D’Arc van Pieter Visser 58ste, 27ste in IRC 3A, en 225ste overalll

Vincent Willemart's, WASABI, BEL 1383, Class: 3, Division: C, Type: Jpk 10.10 Vincent Willemart's, WASABI, BEL 1383, Class: 3, Division: C, Type: Jpk 10.10

IRC 4, 65 starters en (tot hiertoe) 54 finishers

 • Winsome van Harry Heijst 9de, 1ste in IRC 4A, en 61ste overall
 • Pinta-M van Atse Blei 10de, 9de in IRC 4B, en 62ste overall (berekend 95sec achter Winsome)l
 • Blue June van Henk Zomer 35ste, 20ste in IRC 4A, en 109de overall l

Class 40 20 starters en 17 finishers

 • Roaring Forty 2 gevaren door Michel Kleinjans en Ian Wittevrongel, 5de op 7min van de 1ste (heeft trouwens lang aan kop gelegen en was eerst aan de rotsl
 • Moonpalace gevaren door Adriaan van Oord Roeland Fransen en 8ste op 1uur en 18min van de 1stel

Wie er laatst gaat zijn weten we nog niet, daar deze op het moment van schrijven nog op het water is. Maar waar we nu al weer naar uitkijken is in 2013 de 45ste editie van de Rolex Fastnet race!

http://fastnet.rorc.org/
Foto's: Rolex / Carlo Borlenghi

Auteur:

 • Yan T.

  Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: