Hilterman/Blom 3e op het Magic Marine WK RS500 - Bouwmeester/Blom 1e dames

WK RS500Afgelopen week werd tijdens de RS Games in Weymouth (GBR) het Magic Marine WK RS500 gezeild. Met bijna 60 boten aan de start uit 8 landen, is de klasse in twee jaar tijd, zowel lokaal als internationaal, sterk gegroeid. Nederland kende 9 deelnemende teams die de strijd aangingen om de wereldtitel.

De openingsceremonie zette gelijk de trend voor het event. De Mayor of Weymouth/Portland deed z’n openingswoord en vervolgens denderde de speciaal voor de klasse door Nederlandse producers gecomponeerde RS500-tune door de Weymouth Sailing Academy.

Na de voorlaatste dag van het WK RS500 hadden Alex Taylor en Bryan Mobbs (GBR) al genoeg punten verdedigd om de overwinning van het Magic Marine WK RS500 zeker te stellen. Ze bleven de laatste dag aan wal om de strijd om het podium tussen de rest van de vloot te observeren. Het zilver ging naar de wereldkampioenen van vorig jaar, Tim Wilkins en Heather Martin (GBR) die de hele week consistente resultaten behaalden in de top zes. Zij werden op de voet gevolgd door de Nederlandse ploeg Barend Hiltermann en Max Blom, die zo goed als onaantastbaar waren op de winderige dagen.

De gemengde omstandigheden gedurende de week weerhielden Taylor/Mobbs niet om goed te presteren bij alle uiteinden van het windspectrum. Ze bleken waardige winnaars en voeren nooit buiten de top vier in een vloot van bijna 60 boten. Het was een zoete overwinning voor bemanning Mobbs die, gedurende zijn lange zeilcarrière, al eerder een vierde, derde en twee tweede plaatsen behaalde op verschillende WK’s, maar nooit de overall titel.

De prijsuitreiking werd gehouden door de voorzitter van de International RS500 Class, Michiel Geerling, die prijzen bleef uitdelen namens de gulle sponsor Magic Marine. Er waren veel zeilers die de vloot vermaakt hadden, zowel op het water, als daarbuiten… De Nederlandse vloot werd bedankt voor alle moeite en harde werk achter de schermen, om het WK te maken tot een evenement om te herinneren! De Nederlanders hadden de woensdagavond geclaimd om een typische Dutch Party te organiseren voor alle zeilers. Geheel in traditionele kledij werd de Sonnema Berenburg en belegen kaas rondgebracht, terwijl de rest van de zeilers aan het genieten was van de vuurwerkshow en parade. Het feest was zo’n succes dat tegen het einde van de avond zelfs leden van het Britse Olympische zeilteam, waaronder zeillegende Ben Ainsley, overwogen om RS500 te gaan zeilen!

Dutch PartyDutch Party

De winnaars van de (zeven) vrouwenteams waren Nederlandse Olympische Laser Radial zeilers Marit Bouwmeester en Claire Blom, op de hielen gevolgd werden door de zussen Jeni en Kate Tod (GBR) op respectievelijk plaats 13 en 15 van algemeen klassement. Onder de andere teams waren 11 stuurvrouwen en 25 vrouwelijke bemanningen, een zeldzame verdeling in de zeilwereld!

Iedereen is nu al aan het praten over het volgende wereldkampioenschap RS500 in Riva del Garda (Italy) eind juli 2012. Evenals de spannende Europese Grand Prix met grote evenementen in Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk in 2012.

Het succes van de RS500 is groot en het enthousiasme van de klasse steekt steeds meer mensen aan. Komende evenementen:

2,3,4 september: Nederlands Klasse Kampioenschap, Muiden
17, 18 september: Open Dutch Skiff Trophy, Bruinisse

Geïnteresseerd om eens een evenement mee te varen? Kijk op www.rs500.nl

We hopen je snel te kunnen verwelkomen in de boot en de klasse!

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: