Samen Solo: Echtpaar zeilt tegen elkaar in de Transat 6,50

Samen Solo zeilenOp 25 september 2011 zetten iets meer dan tachtig mini-zeiljachten met een lengte van slechts 6,50 meter koers van het Franse La Rochelle naar het Braziliaanse Salvador de Bahia. Aan de start van deze bijna 8.000 kilometer lange legendarische solo-zeilrace, de Transat 6,50, verschijnen kunstenaar Christa ten Brinke (NED) en haar levenspartner media-ondernemer Ysbrand Endt (NED), elk in hun eigen ‘mini’.

Een maand voor de start organiseerde het gedreven duo een bijeenkomst voor familie, vrienden, fans en sponsors om hun 'Samen Solo' project uit de doeken te doen.

Een van de meest eenzame soloraces
De Transat 6,50 Race voert de gedreven zeilers in hun nietige bootje over de bijna oneindige Atlantische oceaan. Deze solo-zeilrace over 4.200 mijl (bijna 8.000 kilometer), geldt als één van de zwaarste en meest eenzame solo oceaanwedstrijden ter wereld. De Fransen noemen het niet voor niets ‘La Plus Solitaire de Transats’. Transat is kort voor trans Altantisch.

Geen bed en emmer als toillet
Op de bijeenkomst in Hilversum gaven Christa ten Brinke en Ysbrand Endt een kijkje in hun leven voor de komende drie maanden. De afmetingen van het bootje waren uitgetekend op de grond. “We slapen op de zeilen, in onze kleren,” zei Endt wijzend op de grond. “En dit is het toilet,” zei hij lachend toen hij een grauw groene emmer omhoog hield.

"Voelt alsof je in elke vezel leeft"
Christa ten Brinke en Ysbrand Endt doen beide mee om te winnen, van zichzelf, van de elementen, maar vooral van de andere deelnemers. Christa ten Brinke nam ons mee in haar gedachten. “Top tien is mogelijk voor mij. Beste vrouw ook. Maar daarnaast vind ik mijn eigen grenzen ook heel boeiend. Die wil ik graag vinden. Dat fascineert me. Het is eenzaam. En tegelijkertijd doet iemand 24 uur per dag een beroep op je om te winnen. Ik creëer dan denkbeeldige vrienden. Ik praat en eet met mensen waarvan ik me ook ergens realiseer dat ze er niet zijn. Het is de meest intense ervaring. Het voelt alsof je in elke vezel leeft.”

Beste buitenlander als doel
Ysbrand Endt is nog meer gericht op winnen. “Als ik niet in de top tien eindig heb ik een serieus appeltje met mezelf te schillen. Beste buitenlander is zeker een van de doelstellingen. Maar het mentale aspect is ook heel belangrijk. Je moet in balans zijn. Je geest en je lichaam, eten en drinken. Anders krijg je hallucinaties, evenwichtsstoornissen,” legt Endt uit.

Ambassadeurs van Stichting De Noordzee
Het solo-zeilstel is officieel gekwalificeerd door elk meer dan 2.000 mijl (3.600 km) af te leggen. Onderweg op zee hebben de avonturiers veel vervuiling gezien en willen via deze avontuurlijke onderneming ook aandacht vragen voor Stichting De Noordzee. Het zeilende echtpaar is uitgekozen als ambassadeur om de zorg om het water een stem te geven namens Stichting de Noordzee. Op de bijeenkomst overhandigden Ten Brinke en Endt een cheque van € 2.500,- aan directeur van Stichting De Noordzee en fan Eelco Leemans/

Voor meer info over Samen Solo: http://pro3oc.nl/
Voor meer info over de race: http://www.charentemaritime-bahia.transat650.net/fr/
Twitter Samen Solo: www.twitter.com/samen_solo

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: