24 Uurs Zeilrace uitslag is gekend: alle voordeel bij start op Markermeer

24 Uurs ZeilraceIn de 47ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace was het duidelijk voordelig om op het Markermeer te beginnen. Vanwege de zuidwestenwind startten tien van de twaalf winnaars op het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer, zes daarvan in Volendam. De meeste zeilden eerst een flink aantal rakken op het Markermeer, voordat ze naar het noorden schutten.

Koen van Niftrik memoreerde namens sponsor Delta Lloyd de omstandigheden die de deelnemers aan deze editie parten speelden. 'Er was een ongelooflijke hoeveelheid wind, waardoor er masten gesneuveld zijn en andere schades voorkwamen. Delta Lloyd en de 24 Uurs race hebben echter een goed huwelijk. We houden van zeilen, van zekerheid en vooral van waardering. Waardering voor de zeilers, de vrijwilligers en de stad Medemblik."

De nieuwe burgemeester van Medemblik Frank Streng overhandigde de prijzen aan de winnaars. Streng is zelf zeezeiler en heeft een Standfast 36. 'Zeezeilen vind ik het allerleukste, maar Medemblik benadert dat natuurlijk wel met het prachtige IJsselmeer hier voor de deur. Deze editie van de 24 Uurs race is een groot succes geworden." Streng heeft nog nooit meegedaan aan de 24-uurs race, maar voelt er wel voor. 'Ik zal mijn broer en andere vrienden eens vragen om daarvoor tijd vrij te maken. Misschien volgend jaar."

Slechte voorspellingen
Ondanks de slechte voorspellingen en windwaarschuwingen zijn er van de 685 ingeschreven deelnemers 607 gestart. Onder hen veel deelnemers die vijftien keer of meer hadden meegedaan. Uiteindelijk finishten er 515, 474 daarvan reglementair. Populaire startplaatsen waren Muiden (84) en Volendam (80). In totaal legde de gezamenlijke vloot 67.159 mijlen af, net iets meer dan vorig jaar (66.997,11). Dat deden ze met een gemiddelde snelheid van 5.9 knopen. De gemiddeld afgelegde afstand was 141,69 mijl.

Overall prijs Tocht: goed uitgerekend
In tegenstelling tot vorig jaar konden dit jaar alle prijzen meteen worden uitgereikt bij de traditionele prijsuitreiking bij het kasteel Radboud. Vorig jaar konden door nog lopende protesten twee prijzen niet worden uitgereikt. De overall prijs in de Tocht ging dit jaar naar schipper Smeede met de White Spirit. Smeede deed voor de 17de keer mee en legde met zijn Samurai 144.33 mijlen af. Dat leverde de beste prestatie-index op, gebaseerd op de werkelijk afgelegde en de theoretisch mogelijke afstand (op basis van de handicap). Smeede: 'We zijn gestart in Durgerdam en hebben veertien rakken op het Markermeer gevaren. We zijn pas om een uur of zes door de sluis bij Enkhuizen gegaan. Daarna hebben we een lang rak naar de Afsluitdijk gevaren. We hebben het goed uitgerekend, want we hadden maar drie minuten straftijd."

ORC overall winnaar: zonder spinnaker
De overall winnaar in de ORC was de Magic Kingdom van Schipper De Gooijer (zie foto boven). Met zijn Eversail 42 legde hij zonder spinnaker 168.60 mijlen af. Het leverde hem naast de overall prijs ook de eerste prijs in de ORC3 op. De Gooijer startte met een zeskoppige gelegenheidsbemanning in Lelystad Zuid om eerst zoveel mogelijk rakken op het Markermeer te zeilen. 'Het was eigenlijk een gokje, maar het werkte. Het eerste rak was tegen de wind in, maar dat was maar een kort stukje. Daarna hebben we ongeveer de helft van de rakken van het Markermeer gevaren en zijn vroeg in de ochtend naar het noorden geschut. Sommigen van ons hebben geslapen, ik niet. Alleen een powernapje zo af en toe. Ik had geen slaap."

Overall winnaar ORC Magic KingdomOverall winnaar ORC Magic Kingdom

ORC 1: rondom Noorderhaaks, Texel en Vlieland
Slechts een winnaar deed zijn voordeel met rakken op het Wad en de Noordzee. Schipper Sol met de Twaalf Twintig, een Winner 12.20, veroverde de prijs in de ORC1. Hij vertrok vanuit Enkhuizen Noord en zeilde met zijn negenkoppige bemanning meteen naar Den Oever. Om tien uur ging de Twaalf Twintig door de sluis het Wad op richting de Noorderhaaks. Sol: 'We zijn om de Haaks, Texel en Vlieland heen naar Harlingen gezeild. We hadden wat moeite om de Haaks heen te komen en moesten helaas kruisen in de Boontjes, dat was jammer. Maar we hadden daarna nog mooie halve windse rakken op het IJsselmeer. Ik heb ongeveer een uurtje geslapen. We hebben vooral hard gevaren."

ORC 4: spinnaker opgeblazen
De prijs in de ORC4 ging naar schipper Licht met zijn Waarschip 870 Siddhartha. Vanwege de windvoorspelling besloot hij op het laatste moment niet in zijn thuishaven Makkum te starten, maar in Volendam. Het ging voorspoedig totdat hij in het tweede rak zijn spinnaker opblies en het vervolgens zonder moest doen. Ondanks dat is hij dik tevreden. 'Ik denk dat we tweede zijn in de overallklasse ORC. Dat vinden we eigenlijk veel belangrijker, want dan heb je de beste prestatie van ongeveer tweehonderd boten en niet alleen van je eigen klasse." Licht had inderdaad net niet genoeg mijlen gevaren om de eerste overall te worden.

Wegwezen: grootste mijlenvreter
De eerste prijs in de multihull klasse ging naar schipper Decossaux, die dit jaar voor het eerst meedeed. Hij legde met zijn Seacart 30 met de mooie naam Wegwezen wel 282,66 mijlen af, een gemiddelde van twaalf knopen. 'Hele stukken hebben we 22,5 knoop gevaren. We hebben niet geslapen, alleen maar koud gehad, gebibberd en hard gewerkt. Heel gaaf. Meedoen was een opdracht voor een overleden vriend van mij. We zijn in Volendam gestart: 'Als je zoveel mijlen vaart, moet je wel in het zuiden starten, anders houd je geen rakken over aan het eind van de dag. Met onze snelheid was het in de nacht wel spannend, als we andere boten tegenkwamen. Maar het ging goed."

Overige winnaars
Bij de Rond- en Platbodems won de Jager, een Lemsteraak van schipper Hermans de eerste prijs. In de ORC2 was J. Donderwinkel met de Jazz, een Comfortina 42 de beste. Schipper Muller van de Vivace, een Dehler Duetta 860 won wederom de eerste prijs in de ORC5 en ook N. Plaatsman van de Violetta, Falmouth Quay Point eindigde weer als eerste in de VKSJ.

Voor de volledige uitslagen, ga naar www.deltalloyd24uurszeilrace.nl

Tekst: via Edwin Lodder
Foto's: Ronald Koelink, foto-nautiek.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: