Uitdagende 24 Uurs Zeilrace 2011 kent rustige finish

De anders zo massale finish van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace verliep op zaterdag 27 augustus 2011 relatief rustig. De Oosterhaven in Medemblik liep maar langzaam vol en rond 20.45 uur waren er slechts 58 wedstrijdformulieren binnen. Dit wijst op de uitdagende condities waarin de 615 gestarte jachten hun zeemijlen moesten verzamelen. Naar verwachting is het aantal uitvallers aanzienlijk. Dat zal uit de uitslagenverwerking definitief duidelijk worden.

Het weer was dit keer een behoorlijk lastige factor. Rauke Henstra, schipper van de Xc45 Zeehond in de ORC1, vertelde vanmiddag vanaf de Steile Bank bij Lemmer: 'Er zitten grote shifts van 10-15 graden in, dus we hebben steeds wisselende koersen. De wind kwam de hele tijd uit het zuiden tot zuidwesten en ruimt nu naar het westen." Ook Henk Sol van de Winner 12.20 TwaalfTwintig (ORC1) liet kort voor de finish weten dat het moeilijk was om een plan te trekken: 'Andere jaren kon je vlak voor de laatste boei een driehoekje varen. Nu is dat onmogelijk."

Uitvallers
Na een heldere nacht trokken er vanmiddag hevige buien over het IJsselmeer. Bij Kornwerderzand legden deelnemers zelfs windhozen vast op de foto. Door de daarmee gepaard gaande wind weken veel boten uit naar Stavoren. Verder waren zeeziekte, gescheurde zeilen, aanvaringen en gebroken masten de meest voorkomende spelbrekers. Rond 16.30 uur hadden 54 schippers zich officieel bij de organisatie afgemeld. Daartoe behoorde tevens de TH38 Hemels van der Hart, waarvan de carbon mastvoet scheurde. Dat betekende einde race, geen Tim van Rootselaar-prijs voor meeste mijlen en een reddingsoperatie voor de KNRM.

Ondanks de pechvogels waren de geluiden vanaf het water vooral enthousiast. Deelnemers, achterblijvers en organisatie twitterden er driftig op los. Zeilers houden van wind en dat kregen ze een etmaal lang. Bij de finish wachtte een heldenontvangst door het publiek op de kades van Medemblik. De Marco Polo, een Gibsea 126, hees een speciale fok met de tekst 'Hij is binnen, schipper Willem Morsman...40 x 24-uurs'. Daarmee vierden ze het veertigste jaarcijfer van de 79-jarige Morsman.

Go with the flow behoort tot de pechvogelsGo with the flow behoort tot de pechvogels

Dazzling Dolphin geniet
Bruin gebrand en met een stralende glimlach staat schipper Volkert Zijlker bij de Vischafslag zijn verhaal te doen. De tochtdeelnemer genoot zichtbaar nog na van het etmaal aan boord van zijn Dehler 39 SQ. 'We zijn in Enkhuizen Noord gestart. We hadden de gennaker erop en we zijn met gemiddeld 9 knopen snelheid in een keer naar de Afsluitdijk gestuiterd. Daar waren we helemaal alleen bij de Sport A. Het was echt fantastisch. Na zestien uur hadden we gemiddeld 7,5 knopen gelopen. Dit was het mooiste weer wat je je kunt bedenken. Wind, regen, onweer, zon en nooit een windstilte." De Dazzling Dolphin legde in totaal 176,5 mijlen af, exclusief de straftijd voor iets te laat finishen. 'Het was een mooie tocht. Om met al die schepen tegelijk het laatste rak te varen is fantastisch." Zijlker deelt deze ervaring met zijn twee kinderen en drie clubvrienden uit Delft. De uitslag is van ondergeschikt belang: 'We hebben een ongelofelijke lol gehad, daar gaat het om."

City is 'gesloopt'
'Ik ben gesloopt", lacht Casper van Putten, schipper van de City Dehler Optima 92. 'Vanochtend om 9 uur ben ik pas voor het eerst even naar binnen gegaan om te slapen." Van Putten deed voor de eerste keer mee aan de tocht. 'Het eerste rak was onder spi. Dat was super gaaf. Rond middennacht zijn we door de sluis gegaan. Dat was nog even tricky, want de motor wilde niet starten. Nadat we de accu hebben verwisseld, ging het goed." Het afzien was zeker niet voor niets, zo vindt Van Putten: 'Het welkom hier was in de zon."

De Oosterhaven stroomt langzaam volDe Oosterhaven stroomt langzaam vol

Op dit moment stromen de wedstrijdformulieren nog steeds binnen en worden de uitslagen continu bijgewerkt. Die zijn live te volgen op www.dl24uurszeilrace.nl. Ondertussen speelt de band en drinken de zeilers nog een drankje op de kade. Morgenochtend om 10.00 uur volgt de prijsuitreiking bij Kasteel Radboud. De uitslagenboekjes worden vannacht nog gedrukt.

Naast Delta Lloyd is het PWN Waterleidingbedrijf sponsor van de 24 Uurs Zeilrace. Co-sponsors zijn: Zeilen, Bearing Sportswear, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Tekst via Edwin Lodder
Foto's: Roland Koelink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: