Belgen verrassen in Open Belgisch kampioenschap Draken

Open Belgisch kampioenschap DrakenNa drie dagen intensief wedstrijdzeilen zijn het de Belgen die het internationale gezelschap het nazien geven. Alex Helsen finisht 1ste en 2de in de twee manches van vandaag. Ben Van Cauwenbergh wordt door zijn 2de en 7de stek, vijfde in de algemene rangschikking. “We hebben slim gebruik gemaakt van de stroom die in deze periode van springtij flink doorjaagt,” zegt een breedgrijnzende stuurman Alex Helsen na de race.

De weersvoorspellers hadden het op een zilveren blaadje aangeboden: eerst weinig wind afzwakkend van 8 tot 5 knopen. Dan zou die ruimen van west naar noord en opnieuw aanwakkeren die weer aan.
“We hebben onze strategie hierop afgesteld en zijn daar niet van afgeweken,“ vertelt Helsen. De eerste start was prima. Maar in het voor de windse rak zijn we extreem doorgegaan parallel aan de kust. Anderen achter ons wilden meer naar het midden van de baan. Wij dus niet en we kwamen met een moordvoorsprong aan het te ronden boei aan. Die voorsprong hebben we verzilverd.”
Helsen verklaart de winst doordat ze dichter bij de kust voeren. “Daar is het veel ondieper en staat er veel minder tegenstroom” glimlacht hij.

Goede score belooft alles voor Gold Cup
In de tweede reeks startte hij slecht. Bij de eerste te ronden boei lag de Princess Sofie van Helsen achteraan. Deze keer was de stroom gekeerd en opteerden we voor de druk die de wind tegen stroom veroorzaakt. We hebben meer dan 20 boten ingelopen en finishten uiteindelijk 2de.
Helsen weet wel dat het lastig zal zijn om het Belgisch Kampioenschap binnen te rijven. “De eerste dag hebben we gerateerd, ik was doodziek. Maar deze resultaten zijn veelbelovend voor de Derbigum Dragon gold Cup van volgende week.

Ook voor Ben Van Cauwenbergh die met zijn bemanning Hens – Den Hartigh wel alle races heeft gevaren is het figuurlijke getijde gekeerd. Door hun constante plaatsen binnen de eerste tien in alle reeksen, staat hun Blackout nu op de vijfde plaats in de algemene rangschikking.

Tussenklassement na 6 wedstrijden
1: Bunker Prince (UKR9) Braslavet-Myrchyk-Timokhov
2: Tigger (GBR 744) Tavinor-Wilton-Andrade
3: Danish Blue (GBR745) Hoj-Jensen-Palm-Videbaeck)
36 deelnemers

Morgen worden de twee laatste manches van het Open Belgisch Kampioenschap gevaren.

Tekst: Pit De Jonge / Ship to shore

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: