Cowes schrijft fantastische bladzijde in het Half Ton Classics Cup-boek

Half Ton Classics CupVan 22 tot 26 augustus streden de halftonners –relieken uit het lang vervlogen IOR tijdperk- in het zeilmekka Cowes om de Half Ton Classics Cup. De lokale bootbouwer South Boats nam voor de gelegenheid de hoofdsponsorfakkel over van Ecover. Wij waren er bij in Cowes, en zagen samen met de vele aanwezige zeilers dat het goed was: de vijfde editie van dit evenement was een voltreffer. Een relaas.

Een goede zeilwedstrijd vraagt ten eerste om een goede organisatie. De Half Ton Class Europe, die de zeilers vertegenwoordigt en over de kwaliteit van het evenement waakt, vond in de Royal Corinthian Yacht Club een goede en op zijn minst een erg ervaren partner. Als je elk jaar mee Cowes week organiseert, en van april tot oktober zowat elk weekend een wedstrijd inricht, dan ken je wel elke klap van de zweep.

Goede organisatie is troef
De lokale coördinator en halfton-zeiler Richard Hollis zorgde samen met zijn vrouw voor een feilloze organisatie: aan werkelijk alles was gedacht. Tot zelfs het emmertje en schupje als prijs voor de boot die tijdens de offshore race een tijdje op de bekende Ryde Sands doorbracht…

Ook aan de après-sail werd gedacht: elke avond na de wedstrijd samen met de sponsors was het happy hour op het terras van de club de place-to-be om de wedstrijden van de nodige commentaar te voorzien. De prizegivings werden druk bijgewoond omdat er elke keer wel een leuke en onverwachte prijs uit de lucht viel.

Iedere avond voorzag de organisatie in een uitstekend avondmaal in de club, zonder dat dat pijn deed in de geldbuidel. Uniek voor Cowes… Zij die wilden konden gebruik maken van de gratis watertaxi om vanuit de jachthaven naar de club te gaan.

Après-sail niet vergeten
Op woensdagavond werd iedereen in de club verwacht voor een thema-diner: als volleerde Pirates of the Caribbean maakten de zeilers hun opwachting, nuttigden piratenlimonade (met rhum) en aten pirateneten (dat herinner ik me wel niet meer na teveel limonade). Een heus piratenbandje speelde de beentjes los tot in de erg vroege uurtjes.

Op donderdagavond zaten dezelfde mensen weer rond de tafels voor het traditionele galadiner. Dit keer echt ‘British’: in blazer en das en de vrouwen in mooie kleedjes. Heel chique, met veel stijl, en weer diezelfde late uurtjes. Wat een leuke bende…

Recordaantal deelnemers
Een goede zeilwedstrijd is natuurlijk niets zonder deelnemers… De Half Ton Class en de organisatie spaarden geen moeite om zowel bekende als onbekende eigenaars op te sporen en hen aan te zetten om de tocht naar Cowes te overwegen en deel te nemen.

Die taktiek heeft vruchten afgeworpen, want maar liefst 38 (achtendertig – u leest het goed) teams tekenden het inschrijvingsformulier. Een prachtig zicht: zoveel oude IOR-bakjes samen in dezelfde jachthaven. Ranke fractionele tuigjes, hier en daar wat carbon-palen, maar ook gedurfde alu-masten met wijd gepeilde zalingen om de vervelende bakstagen naar de geschiedenisboeken te verwijzen. Op zondagochtend liepen we op de steigers Harold Cudmore (een icoon uit dat IOR-tijdperk) tegen het lijf: hij kon zijn ogen niet geloven bij het zien van al die scheepjes…

Onder de deelnemers de gekende kleppers, maar ook vele ‘nieuwe’ schepen die nog nooit eerder aan onze Half Ton Classics Cups deelnamen. We telden zowaar 20 Engelse teams, 8 Belgische boten (aangevoerd door een herboren General Tapioca), wat Fransen, Ieren en de immer presente Finnen.

Onder hen een tiental boten dat resoluut voor de hoofdprijs kwam (General Tapioca, Concorde, Sibelius, Chimp, …), een twintigtal anderen golden als goede middenmoot. De rest kwam enkel met de bedoeling om ‘erbij te zijn’ en mee te genieten van de unieke sfeer in Cowes en op de Solent.

Het wedstrijdrelaas
Hoe de wedstrijden exact verliepen, dat komt u morgen te weten. Uw Clubracer-redacteur Bert Janssen (tevens mede-coördinator van de Half Ton Class Europe en mede-organisator van het evenement) zeilde met zijn familieboot (Oyster 41) naar Cowes, en stapte daar aan boord van de Belgische halftonner Envol voor een ontspannende zeilweek op de Solent. Dat dacht hij tenminste.

Alle info op www.halftonclasseurope.net
De wedstrijdblog vind je hier: halftonclassiccup.wordpress.com
Veel mooie foto’s van ze press-officer: www.fionabrown.phanfare.com
Nog een fotograaf die het evenement ‘top’ vond: www.yacht-photos.co.uk
De halftonners zitten ook op Facebopok: http://www.facebook.com/pages/Halfton-Class-Europe/212229002121613
Tik ‘half ton classics cup’ in op Youtube, en geniet van de beelden…

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: