Evi van Acker aan de leiding na eerste zeildag Olympisch testevenement

Evi van AckerOp dag vier van het Olympische testevenement in Weymouth kwamen ook de 470 en alle Laser zeilers in actie. Prachtig zeilweer, windkracht 3 a 4 en zonnig. Laser Radial zeilster Evi van Acker (BEL) neemt na een derde en vierde plaats beslag op de eerste plaats voor Marit Bouwmeester (NED) die na een negende en derde plaats tweede staat in het tussenklassement.

Laser zeiler Rutger van Schaardenburg (NED) begon het Olympisch testevenement in Wemouth ook overtuigend met een overwinning maar kon zijn prestaties niet consolideren in de tweede race waar hij slechts veertiende werd.

Laser, Rutger van Schaardenburg (5de)
Laser zeiler Rutger van Schaardenburg (NED) kwam bijna mopperend aanlopen. “Eén eentje maar. Daar had meer ingezeten. Prachtig dit ik de eerste race win. Maar in de tweede race heb ik twee keer teveel laten liggen bij het ronden van de bovenboei. Ik had net als Slingsby (AUS) hier met 6 punten kunnen staan,” besloot Van Schaardenburg strijdvaardig.

Laser Radial, Marit Bouwmeester (2de)
Bouwmeester zei: “Het ging ok. Ik wil geen echt slecht resultaat neerzetten, een goede serie varen. En omdat er zoveel gebeurde met de wind wilde ik ook niet teveel risico lopen en was ik conservatief aan het zeilen. De eerste race had dat op een gegeven moment agressiever gemoeten. In de tweede race kwam ik goed boven, niet in de problemen gekomen en daarna goed naar voren gezeild.”

Coach Mark Littlejohn zei: “Je moet Marit een compliment maken omdat ze nooit in een positie kwam dat ze veel kon verliezen. Maar je moet ook in de aanval gaan als de kansen zich voordoen.”

470 Mannen, Team Coster (13de)
Sven Costers (NED) zei: “Het is redelijk goed gegaan. Er zat een slechte race tussen. Dat kan gebeuren. De snelheid is goed. Genoeg potentie.”

470 dames/ Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (7de)
De huidige wereldkampioenen van de Nederlandse Kernploeg begonnen het Olympische testevenement op de ‘Nothe course’. Dit is de baan dicht bij de kust waar normaal gesproken alleen de medalraces worden gevaren. Tijdens de Olympische Spelen wordt deze baan ook de TV baan genoemd. De baan ligt onder een oud fort. Het Nederlandse duo eindigde als 12de in die eerste race en zevende in race twee. Ze staan zevende in het klassement.

Berkhout zei: “Het waren hele lastige omstandigheden op deze baan. We kwamen er gedurende de race wel achter hoe we op deze baan moeten varen. We hebben er getraind maar je moet er echt racen om te zien wat goed is op deze baan. Er gebeurt zoveel, zo dichtbij de kust. Pas in het laatste voordewindse rak hebben we een eindsprint ingezet. Tweede race, (op een andere baan) ging een stuk beter. Daar had meer ingezeten. Maar daar zijn we wel tevreden over.”

Jacco Koops zei: “Dit is zo waardevol dat we hier nu varen, daar zijn we heel blij mee. De Engelsen wisten precies wat ze wilden doen, dat was prachtig om te zien.”

www.sailing.org/london2012/2011-test-event.php
Fotograaf: Thom Touw

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: