Lenco vijfde tijdens de Copa del Rey

LencoZaterdag 6 augustus werden in Palma (ESP) de laatste wedstrijden van de Copa del Rey gezeild. De afstand tot de vierde plaats, die de Salona 37 'Lenco' (NED) sinds afgelopen donderdag in het algemeen klassement had, was te groot om nog verder te stijgen. Daarmee is het Lenco zeilteam op een mooie vijfde plaats geëindigd. Geen hogere plek, waarop ze hadden gehoopt, maar wel een heel mooi en goed georganiseerd evenement waarin ze naar eigen zeggen als Lenco Zeilteam van de beste kant hebben laten zien in een heel sterk deelnemersveld met 24 tegenstanders. Lees hier hun verhaal.

Verslag uit de kuip door Nico Brabers
Afgelopen donderdag eindigden we de twee wedstrijden op respectievelijk de derde en de zesde plaats. Het waren zeer spannende wedstrijden en eigenlijk verliepen die heel bijzonder, want in het begin liep het prima. Maar in allebei de races verloren we terrein in de tweede helft van de race. Toch wisten we die dag weten we onze vierde plek in het algemeen klassement te behouden, alleen de voorsprong werd wel kleiner.

Tijdens de twee races op vrijdag lachte het geluk ons niet verder meer toe. We kenden goede starts, waren snel weg en voeren zelfs een tijd op de eerste plaats. Maar ook vrijdag kwam de tegenslag weer in de tweede helft en werden we door boot nummer vijf in het algemeen klassement op de vijfde plek gezet. Die boot nummer vijf was overigens wel een favoriete boot en het snelste van het veld.

En gisteren (zaterdag) was dit niet meer in te halen. Het was super weer en ook de stemming aan boord was super. Ook gisteren hadden we goede starts, maar kwamen helaas niet in de juiste wind, zoals onze Spaanse concurrenten. Gelukkig wisten we onze vijfde plek in het eindklassement te behouden.

Terugkijkend op de Copa del Rey denk ik dat we er wellicht met te hoge verwachtingen naar toe zijn gegaan. De ‘locals’ (die de windsituaties ter plekke erg goed kennen) waren daardoor uiteindelijk toch sterker. De eerste vier boten in onze klasse (maar ook in de andere klassen) waren van Spaanse komaf. In dat licht gezien zijn we prima geëindigd (het beste Nederlandse team in alle klassen) en ben ik in ieder geval trots om met zo een team meegevaren te hebben. En twee races als derde eindigen en ook twee als vierde kunnen afsluiten zijn prima prestaties. Het was een prachtige wedstrijd, schitterende omstandigheden, zeer sportieve teams, en vooral wereldklasse. Ook de organisatie was fantastisch, ik zou dit nog wel een keer mee willen maken. Ik heb ook voor het eerst in mijn leven dolfijnen naast onze boot zien zwemmen, wat een prachtig gezicht was dat!

We zeilden deze wedstrijden in een voor ons volstrekt nieuw Spaans handicapsysteem. Tijdens de week werd ons duidelijk dat we met grotere spinnakers (het ballonzeil waarmee voor de wind wordt gezeild) hadden kunnen varen, zonder dat dit onze handicap noemenswaardig had benadeeld. Gedurende de helft van de races voeren we dus eigenlijk met te weinig power waardoor ieder (tactisch) foutje nog harder werd afgestraft.

Aan het einde van deze vermoeiende, maar zeker mooie regatta, wil ik de teamspirit, sportiviteit en enthousiasme van en tussen onze teamleden zeker niet onvermeld laten. Mede daardoor zijn we in staat geweest dit resultaat neer te zetten. Maar natuurlijk ook door de goede verzorging van de moeder van onze coach, Tineke van Vuuren, die ons ook deze periode weer uitstekende zaken heeft voorgeschoteld!

En terug in het vliegtuig naar Nederland ontmoet ik een Duitse familie (man, vrouw, twee dochters). En heel leuk: één van de dochters (ik schat tussen de 18 en de 20 jaar) spreekt mij aan over de ‘Lenco’ die ze kent van het IJsselmeer en nu dan ook in Mallorca heeft gezien. Dus marketingtechnisch was ook dit weer interessant.

We gaan ons nu opmaken voor het vervolg van de wedstrijden in Nederland voor het Nederlands Kampioenschap. De ‘Lenco’ gaat nu op transport naar Nederland, zodat hij er ruim op tijd voor 19 augustus weer is en daardoor opnieuw in opperbeste staat voor de Nederlandse wateren zal worden gebracht.

Het Lenco zeilteam is te volgen via: www.lencosailingteam.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: