Marit Bouwmeester wint race drie en vier en pakt de leiding over van Evi van Acker

Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester (NED) zeilde gisteren in Weymouth twee eerste plaatsen en staat nu aan de leiding met 10 punten voorsprong op Evi van Acker (BEL) in de Laser Radial klasse. De dag begon met regen en weinig wind. De wedstrijden werden even uitgesteld maar gedurende de dag bouwde de wind op tot ongeveer 18 knopen (4 -5 beaufort).

Laser radial/Marit Bouwmeester (1ste)
De Laser radial zeilsters kwamen pas om acht uur van het water aan de Engelse zuidkust. Marit Bouwmeester schreef beide races op haar naam. Daarmee gaat de Friese zeilster aan de leiding tijdens het Olympische testevenement.

Coach Mark Littlejohn was zeer tevreden. "Ze verdient weer een compliment. Het was moeilijk, maar Marit hield vast aan wat ze wel zeker wist. Er zat meer stroming links en er was af en toe meer en betere wind op rechts. Ze hield vast aan de linkerkant."

Marit Bouwmeester was tevreden. Na aflloop zei ze: "Ik zat links en de anderen zaten veel rechts. Ik dacht even Houston, we have a problem. Maar het pakte goed uit en voor de wind ga ik harder dus kan ik ook weer inhalen."

470 dames/ Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (6de)
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan na vier races op de zesde plaats. Het Engelse team Mills en Clark doen gaan riant aan de leiding met 12 punten.

Lobke Berkhout stond de pers te woord in de mixed-zone, helemaal ingepakt tegen de koude. “We hadden een redelijk goed begin van race drie. Maar dichter bij de bovenboei werd het lastig. We hadden geen goed plan. Het was eigenlijk best simpel maar we probeerden dingen te vinden die er niet waren. We hebben nog niet helemaal het juiste plaatje in ons hoofd zitten van de omstandigheden op deze baan. De Engelsen zaten we soms voor. Maar die wisten zich beter naar voren te zeilen."

“We missen nog slimheid tijdens de wedstrijden. Dit is de eerste hele serie die we dit jaar samen varen. Je merkt wel dat je wat inzicht mist, wat wedstrijdtruckjes.”

Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen uitgeschakeld in kwartfinale matchracen
De matchrace dames verloren de eerste twee krachtmetingen met de Amerikanen maar vochten succesvol terug naar 2-2. Het kwam aan op de laatste en beslissende vijfde match. Daarin gingen Mulder, Bes en Witteveen voortvarend van start. De Amerikanen kregen een penalty tegen. In het laatste rak ging het mis voor de Nederlanders.

Een teleurgestelde Mandy Mulder gaf uitleg: “We begonnen heel slecht maar we kwamen terug tot 2-2. En in de laatste vijfde race hadden de Amerikanen een penalty tegen. Ze namen die penalty goed. Wij lagen voor maar verloren het vlak voor de finish, dat was echt shit. We hadden het momentum. 2-0 achter naar 2-2. We waren goed bezig. Het was minder dan een halve meter verschil, eigenlijk was het kwestie van centimeters.”

“We hadden die voorsprong vast moeten kunnen houden. Maar wat ze slim deden is dat ze het hele spelletje naar de zijkant brachten, dat is moeilijk om met vrije wind terug te komen. We gingen minimaal voor de vijfde plek dat kan nog.”

Laser/ Rutger van Schaardenburg (8ste)
Rutger van Schaardenburg staat na vier races op een achtste plaats. In race drie werd Van Shcaardenburg zevende maar in race vier scoorde de Nederlander een 23ste plaats.

Van Schaardenburg keek enigzins afwezig eenmaal op de wal. Hoofdschuddend legde hij uit: "Ik had met de groep mee moeten gaan. Ik ging met een klein groepje mee de verkeerde kant op en liet alle goede zeilers los. Dat kon ik niet meer herstellen."

Finn/Pieter Jan Postma (9de)
Finn zeiler Postma scoorde een 14de en een derde plaats. Na twee races staat de Fries negende. Postma legde na afloop uit wat hij geleerd had op zijn eerste dag.

“Eerste start was super. Het eerste stuk van het kruisrak ging ook heel goed. De stroming had heel veel invloed. Ik maakte een goede fout in plaats van top vijf, kwam ik als 20ste ofzo rond. Dat was jammer. Ik werd die race nog 14de. Ik heb deze baan nog niet helemaal onder de knie. Ik ben blij dat het een testevenement is want daar moet ik nog een stap in maken.”

“Tweede race lag ik eigenlijk de hele wedstrijd in de top drie en ben ook als derde gefinisht. Ik moet meer snelheid downwind zien te krijgen. We kwamen die race heel dichtbij elkaar met Ben (Ainslie) en de Fransman. Ben ik wel tevreden mee.”

470 mannen/Sven en Kalle Coster (15de)
Sven en Kalle Coster staan na vier races 15de. Sven Coster was niet tevreden.

“Twee races. Vandaag iets teveel laten liggen. Niet heel tevreden over vandaag. 16de en 11de . We zien het niet helemaal. We kijken te ‘narrow minded’. We varen op een baan die zo een 12 kilometer uit de haven ligt. We hebben daar bijna nog nooit gevaren. Daar ga je ook niet heen om te trainen. Die Fransman Leboucher doet het heel goed, best knap.”

www.sailing.org/london2012/2011-test-event.php

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: