Werelddag voor de Nederlandse zeilers tijdens 'test event' Weymouth

Pieter Jan Postma De Nederlandse zeilers deden gisteren goede zaken. In alle vijf klassen die in actie kwamen, stegen ze in het klassement. Maar liefst vier eerste plaatsen en drie tweede plaatsen werden door Nederlandse zeilers gerealiseerd op deze dag! Er stond 18 knopen wind die gedurende de dag toenam tot 25 knopen.

Alle Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg en de niet kernploegleden staan op het moment op medalrace-positie. Vandaag kwam het matchraceteam en Dorian van RIjsselberge niet in actie. Morgen is een rustdag voor de meeste Nederlanders. Alleen Postma (Finn klasse) en Van Rijsselberge (RS:X Windsurfer) komen in actie op 8 augustus. Het evenement duurt nog tot 13 augustus.

Laser - Rutger van Schaardenburg 2de en 1ste (3de)
Laser zeiler Rutger van Schaardenburg deed iets wat lange tijd niet gedaan is door een Nederlander: tijdens een Olympische testevenement scoorde hij een tweede en een eerste plaats in race vijf en zes. Glunderend kwam Van Schaardenburg aanlopen.

"Het ging heel goed. In de eerste race lagen Slingsby (AUS/Wereldkampioen) en ik ver voor. Voor de wind ging ik harder en aan de wind zeilde slimmer. Ik wilde niet helemaal leeg gaan om het te verslaan. Ik voelde me nog niet helemaal optimaal. Ben er zes weken tussenuit geweest (spierscheuring).”

Wat was het verschil met gisteren?
“Ik wilde het te graag te goed doen. Een goed resultaat laten zien. Ik heb het nu ontspannen en simpel gehouden. Het water hier past bij me. In deze wind is Slingsby echt snel en ik ook. We namen echt afstand. Ik heb een paar grote stappen gemaakt. Ik ben stabieler gaan zeilen. Ik kon altijd wel een keer hard gaan, maar nu heb ik er controle over en over mezelf. Ik deed vaak de eenvoudige dingen verkeerd.”

Laser radial - Marit Bouwmeester 1ste en 2de (1e)
Marit Bouwmeester gaat riant aan de leiding in de Laser radial klasse. Ze werd eerste (race 5)en tweede (race 6). De Ierse Annalise Murphy staat nu tweede. De extreem lange Murphy scoorde in haar favoriete omstandigheden een derde en eerste plaats. Rivaal Evi van Acker staat vierde in ranglijst. Krystal Weir (AUS) staat derde.

Een overwogen Marit Bouwmeester zei na afloop in de mixed zone:
“Ik moest weer heel hard werken vandaag. Hele lange banen, tegen de stroom in. Duurt dat nog langer. Ik ga liever langer voor de wind. Zeker met deze wind heb ik dan voordeel. Er zijn een paar heel snel met dit zeilend aan de wind. Ik moet het van mijn techniek hebben. Ik ben heel blij dat ik het zo goed doe tot nu toe. Er zijn zoveel verschillende factoren. Er komen nog veel races aan, in andere condities, met minder wind. Het wordt nog heel anders.”

Of de Engelsen voordeel hebben op hun thuiswater?
“Diegenen die hier de meeste uren gemaakt hebben, doen hebben het meeste voordeel.”

Finn - Pieter Jan Postma twee bullets! (3de)
Pieter Jan Postma (foto) deed vandaag alles goed. De grote Fries stond na afloop op de kant en kreeg de felicitaties van veel andere Finn-zeilers. “You were killing us man”. Postma lag mijlen ver voor in de eerste race.

Postma staat nu derde in het klassement en wordt al een poosje begeleid door Stefan de Vries. Postma staat nu drie punten achter levende zeillegende Ban Ainslie (GBR). Gisteren twijfelde Postma nog aan zijn voordewindse snelheid en zijn begrip van de stroming op zijn baan. Vandaag leek dat opgelost. Klopt dat?

“Stroom had ik vandaag beter in de smiezen inderdaad. En ik zat aan de goede kant met goede snelheid. Ook voor de wind ging beter. Ik heb gisteravond nog wat voor de wind video’s bekeken van anderen maar ook van mij. Dat hielp zeker.”

“We hebben nog maar vier races gedaan. Er komt nog van alles aan. Op andere banen, minder wind. Maar het is een bijzondere plek. Je moet het echt leren kennen. Wij beginnen in de buurt te komen van de Engelsen.”

“Maar het gaat goed inderdaad. Na Hyeres (derde plaats wereldbekerwedstrijd en Olympische nominatie) zijn we met het materiaal gaan werken. Dat geeft nu rust. We hebben er nu ook vertrouwen in dat ik met winder wind mee kunnen komen. Ik ben vooral benieuwd naar alle andere omstandigheden hier in Weymouth.”

470 dames – Lisa Westerhof & Lobke Berkhout 2de en 7de (4de)
De 470 zeilers kwamen vandaag in actie op de baan binnen in de baan. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout werden tweede (race 5) en zevende (race 6). Daarmee stijgt het duo naar de vierde plaats in het algemeen klassement met 31 punten. Ze staan slechts 1 punt achter nummer drie Gil Cohen en Vered Bouskila (ISR). De Engelsen gaan nog steeds aan de leiding met 14 punten.
Lobke Berkhout was niet tevreden met het resultaat. “Eerste race lagen we op kop, maar we raakten een boei, moesten een rondje draaien en daardoor konden de Japanners ons voorbij (Ai Kondo/Wakato Tabata). We eindigden tweede. In de tweede race draaide de wind naar links en we lagen daardoor niet helemaal op de juiste plek op het juiste moment. We trainen hier veel maar het zijn toch andere banen en omstandigheden dan wat we tot nu gewend zijn.”

470 mannen – Sven en Kalle Coster 8ste en 6de (10de)
Sven en Kalle Coster werden negende en zevende. Kalle Coster was niet erg spraakzaam. “We zeilen niet stabiel. We varen de boot niet hetzelfde. We waren ooit de snelste met dit weer. Anderen worden daar ook beter in. Soms gaat het als vanouds, super. Dan gaat er iets mis en komen we er niet meer in. Potentie is er. Snelheid is er. Maar het komt er niet uit allemaal op het goede moment. We moeten naar top vijf in plaats van top tien.”

www.sailing.org/london2012/2011-test-event.php
Tekst: Simon Keijzer
Fotograaf: Richard Langdon/Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: