Pieter Jan Postma op medaillekoers tijdens Olympisch testevent

Pieter Jan Postma op medaillekoersGisteren kwamen alleen de matchracers, Finn-zeilers en de windsurfers in actie op het Olympische testevenement in Weymouth (GBR). Er stond veel aflandige wind uit het noordwesten. Deze wind over land is altijd zeer onvoorspelbaar in richting en in kracht. Pieter Jan Postma (NED) staat nog steeds derde in de Finn klasse, slechts vier punten achter Ben Ainslie (GBR). De Nederlandse matchracers plaatsten zich voor de strijd om de vijfde en zesde plaats.

Postma vertelde over zijn dag:
“Eerste race stond iets minder wind, ik denk 18 knopen (kracht 5). Dat ging nog wel. Ik werd tweede. De tweede race was lastiger. Meer wind en nog onstabieler. Er gebeurde teveel. Ik miste het overzicht en liep achter de feiten aan. Ainslie had het echt in gaten. Tik tik tik in die laatste race. Maar ik sta maar een paar punten achter en we krijgen weer andere wind morgen.”

Matchracers: "Achteraf kunnen we erom lachen"
Het Nederlandse matchrace trio versloeg het Zweedse team van Anna Kjellberg met 3-0 en plaatsten zich daarmee voor de strijd om de vijfde en zesde plaats tegen het jonge Australische team van Olivia Price. Rond een uur of 18.00 Engelse tijd hield de organisatie het voor gezien. Op dat moment was er nog maar een match gezeild de stand was 1-0 in het voordeel van Australië.

Mandy Mulder, Annemiek Bes en Merel Witteveen kwamen in de mixed-zone tekst en uitleg geven. Mulder stak van wal: “Tegen de Zweden was een typisch geval van wel goed de wind in de gaten houden maar ook je tegenstander niet loslaten en goed blijven coveren. Dat ging ons goed af. We wonnen 3-0. De omstandigheden waren heel lastig. Tegen Australië lagen we op kop en gingen op de finish af. We moesten gijpen en ik greep mis en verloor de helmstok en ging overboord. Ja, op dat moment het was niet grappig, nu kunnen we erom lachen. Als het goed is gaan we woensdag verder en maken we het af.”

www.sailing.org/london2012/2011-test-event.php
Fotograaf: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: