William De Smet pakt brons op het WK Laser 4.7

William De SmetDe Belgische zeiler William De Smet is erin geslaagd om de bronzen medaille te veroveren op de slotdag van het wereldkampioenschap Laser 4.7 in San Fransisco (USA). Van 26 juli t/m 2 augustus was de St. Francise Yacht Cluc (SF) gastheer van het Laser 4.7 WK. Gedurende zes dagen zeilden 112 jongens en 51 meisjes uit alle hoeken van de wereld om een podiumplaats.

William De Smet wist zich gedurende het hele evenement goed binnen de top 10 te zeilen. Er werden dagelijks 2 reeksen gevaren. Voor de jongens stonden deze reeksen oorspronkelijk gepland in de namiddag. Dit werd echter bij het begin van het evenement aangepast naar afwisselend de voormiddag en de namiddag, hetgeen steeds andere weersomstandigheden met zich mee bracht.

De training was vooral op veel wind gebaseerd, William kon zich snel aanpassen aan de sterk wisselende zeilomstandigheden. Buiten de wind, speelde ook de stroming een belangrijke rol in het tactisch varen. De wedstrijdbaan was gelegen tussen de Golden Gate Brug en Alcatrass, de beruchte gevangenis, waaruit ontsnappen onmogelijk was, net door de sterke stroming in het water.

Aan de vooravond van de laatste dag was het puntenklassement erg spannend: het puntenverschil tussen de 4de plaats en de 9de , waar toen William stond, was minimaal (5punten).

De condities op laatste dag waren onvoorspelbaar met veel plaatselijke windstroken, draaiingen, en afwisselende windsterktes tussen de 8 en 20 knopen. William was een van de weinige zeilers in de top 10 , die regelmatige reeksen vaarden die laatste dag, waardoor hij mee op het podium kwam te staan: een 3de plaats en brons ! Een tweede knappe prestatie op rij: twee weken geleden werd William 5de op het EK in Workum (Nederland).

Coach Michaël Pirenne vertelt ons:
"Het was echt een thriller van een wedstrijd. In de voorlaatste reeks lag William 3de aan de bovenboei, verloor in het downwindse rak en finischte uiteindelijk 7. De laatste start was enorm spannend. William startte aan de andere kant van zijn concurrenten, wat later ook de juiste keuze bleek te zijn. Hij ronde als 4de de bovenboei en liet deze plaats niet meer los. In het laatste stuk haalde hij nog een Zwitser in wat hem uiteindelijk de 3de plaats opleverde. Voor hetzelfde geld hadden we in deze moeilijke zeilomstandigheden 4e kunnen worden en brons is nu echt een superfijn gevoel!
Het succes achter dit verhaal is grotendeels te wijten aan de continuïteit en discipline die we samen nastreefden”

www.sflaserworlds.com/page/Laser-47-Worlds

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: