Markus Wieser wint de Dragon Gold Cup - Alex Helsen beste Belg

Dragon Gold CupDeze Derbigum Dragon Gold Cup beloofde een topevenement te worden die de beste zeilers uit de hele wereld verzamelt in een ultra sportieve eenheidsklasse met een onnavolgbare stamboom. De winnaar van de eerste race, de Amerikaan Edward Sawyer,(USA 310 Claivoyant) kon de verrassing niet verbergen omdat hij met zijn Britse teamgenoten de eerste race met een overtuigende voorsprong won.

“Dat herhalen zal moeilijk worden.” voorspelde hij. En zo werd het ook.
Antony Loginov(RUS 27 Annapurna) had duidelijk de knepen van de Noordzee begrepen. De Russische zakenman verdedigde hier niet alleen zijn cuptitel, maar maakte het de koplopers niet makkelijk. Alex Helsen stuurde zijn Princess Sofie helaas de verkeerde kant op en zeilde zijn slechte reeks in deze Derbigum Dragon Gold Cup.

Zwaarste tweede reeks
De tweede race werd gevaren in heel andere omstandigheden. De wind piekte over de dertig knopen en de golfslag bouwde zich op. De Deen Jørgen Schönherr (DEN 401 African Queen) speelde de reeks heel tactisch en won de reeks die werd ingekort door het dreigende slechte weer. De Duitse Billy Boy (GER 10) van Marcus Brenneke kwam als tweede binnen en werd meteen getipt voor het podium. Alex Helsen finishte zevende, maar doordat de bronzen medaillewinnaar van het Open Belgisch Kampioenschap, Ben Van Cauwenberg (BEL 80, Blackout) 12de finishte, ontstond er een spannende verhouding tussen de beide landgenoten. In het klassement voor de niet professionele zeilers, die voor de Corinthian Trophy gaan, stond Van Cauwenberg op de derde plaats.

Annulatie
En toen raasde de uitloper van de orkaan Irene over de Noordzee en zag de wedstrijdorganisatie zich genoodzaakt de zeilers binnen te houden. “Dit is de eerste keer in de lange geschiedenis van het wedstrijdzielen aan onze kust” zuchtte organisator Peter De Gryse. “De veiligheid gaat voor alles. Deze pareltjes van de zeilsport hebben een zwak punt: ze kunnen vollopen en zinken. Dat willen we niet. De Gold Cup will be or will not be, na vier manches zijn we door de internationale zeilfederatie erkend als kampioenschap. “

Twee finalereeksen op de laatste dag
Vrijdag 9 september konden dan toch twee manches gevaren worden. Het werden de mooiste en meest competitieve reeksen van de Gold Cup. Ondanks de motregen de zichtbaarheid wegnam en de zeilers nog een extra aspect aan de wedstrijd toegevoegd kregen. Navigatie. “Ik had er geen flauw idee van hoe de rangschikking er op het moment van de start uitzag, “zei stuurman Markus Wieser (UKR 7 Bunker Boys) eens terug aan wal. “We gingen er gewoon voor en alles verliep vlot. We pikten de juiste windshiften op en maakten de achterstand goed. Ik hou helemaal niet van zeilen op stroming, gelukkig had die deze keer amper invloed. We hebben het spel heel taktisch gespeeld. En gewonnen. “ Wieser finisht in de derde reeks eerste en in de vierde negende en het zal hem wat tijd vragen om te realiseren dat hij de Gold Cup heeft gewonnen.

“Het leuke eraan is dat we tot voor de finish onmogelijk konden voorspellen wie deze Gold Cup zou winnen” zegt de Duitse top profzeiler nog. De Deen Schönherr miste een trapje in de derde reeks, wint weliswaar de vierde reeks, maar komt toch 2 punten te kort in het eindklassement op de Oekraïense Draak te kloppen. Anatoly Loginov finisht over all op een derde plaats met een punt meer dan Shönherr.

Corinthian Trophy
De verklaring van Graham Bailey voor de overwinning van zijn Aimee (GBR 720) team klonk ontwapenend oprecht. “We zijn een van de weinigen die met vier man aan boord varen. In de weersomstandigheden was dat voor een familiale bemanning die dit voor hun hobby doen niets te veel. We hebben gewoon ons eigen ritme aangehouden en een eigenzinnige koers gevaren. Soms ontweken we de knelpunten, zoals aan de boeirondingen. Het is tegelijk een hele verrassing maar ook een fantastische ervaring dat we deze trofee winnen.”. Deze Britten hadden nochtans behoorlijk haasje over gespeeld met de Zweedse Bendira van Martin Palsson (SWE 341) die met twee punten verschil op de tweede plaats eindigt. En dan volgt Alex Helsen die met zijn Princess Sofie de Belgische driekleur op het podium hijst op de derde plaats. “We hebben zo nuchter mogelijk proberen te zeilen. Er zijn belangrijke windshiften geweest, waardoor we, bijvoorbeeld in de laatste reeks, heel wat plaatsen konden goedmaken. De reden is dat we goed wisten welke kant van de wedstrijdbaan we moesten vermijden.”.
Het landenklassement, op basis van de beste prestaties van de drie beste boten uit ieder deelnemend land, is gewonnen door Rusland, gevolgd door Oekraïne. Derde is België.

Wildcard, een vernieuwende formule
De broers en zus Hans, Bert en stuurvrouw Lien De Bie, die met een wildcard konden deelnemen met een ter beschikking gestelde Draak, finishen op een behoorlijke 44ste plaats op 69 deelnemers die de Gold Cup uitvaarden. “We hebben een kans gekregen die nooit eerder in een Gold Cup is voorgevallen en ten volle benut,” Zei Lien, ex Yachtingbelofte van het jaar van het KBYV. “We zijn gevallen voor deze klasse en haar race formats en we hopen dat we een signaal hebben gegeven dat jongeren uit andere eenheidsklassen de overstap naar deze kielbot kunnen maken.

De volgende Dragon Gold Cup zal worden gevaren in Kinsale, Ierland in 2012.

www.goldcup2011.be
Tekst: Pit De Jonge / Ship to Shore

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: