Eerste weekend CR Trophy Blankenberge: amper 20 deelnemers

CR TrophyDe 5de CR-Trophy, georganiseerd door de 3 Blankenbergse zeilclubs, en dit jaar onder de auspiciën van de VNZ, wist het voorbije weekend een kleine 20 CR-zeilers en hun vaste en gelegenheidsbemanningen te lokken voor 3 ontspannen wedstrijden op zee. Amper 20 boten, voor de organisatie een domper, want ze hadden volop feestvreugde voorzien. Zitten al die andere CR-zeilers dan echt enkel op de internet fora?

Zaterdag verzamelden de schippers in het clublokaal van de VNZ in Blankenberge voor een uitgebreide briefing. Ze onthielden vooral dat het powerboat-evenement voor Blankenberge enkele beperkingen met zich mee bracht en dat er na de aankomst van de wedstrijd een Brugse zot een steigerbar zou open houden.

Toch even de spi uit de zak

De zeilers kregen echt aangenaam zeilweer voorgeschoteld met een warme aflandige wind en ene vlakke zee. Dat zorgde voor zalig relaxed zeilen rond de boeien. Kleurrijke shorts en de door de organisatie uitgedeelde T-shirts bleken op vele boten de standaard-outfit. De eerste start was weggelegd voor de CR 3-4-5-6, en de Jaralella van de Wittevrongels gaf de hele vloot meteen het nakijken: vlotjes tot bij de W-boei (zet daar eens een paal met vlag op of zo want dat gele ding is amper te onderscheiden met het blote oog tenzij je er al bijna tegenaan knalt), dan hoppekee naar de rode Wenduinebank Oost, rond de MOW1, de WBN, terug de Wenduinebank Oost en de W-boei naar de finish voor nog een lusje naar de WBN en terug.

Enkele moedigen hesen een spinnaker tijdens het rak van de Wenduinebank Oost naar de MOW1, maar echt veel voordeel bracht dat niet. Enkel in het eerste deel van de lus ging het bijna plat voor het laken en kleurden de spinnakers de grauwe zee. Bij de finish gunden de powerboats de zeilers nog wat spektakel, maar dan snelde iedereen de havengeul in om de steigerbar te overvallen. De CR-rating zorgde ervoor dat de Jaralella met ruime voorsprong de CR 3-4 op haar naam schreef, en de High Spirit deed hetzelfde min de CR 5-6. In de grote klasse, met 6 deelnemers, domineerde de Tom de debatten, voor Andiamo en Lender.

Ontembare Jokken 3

Op zondag werden we ’s ochtends op de radio al gewaarschuwd voor heel ander weer: veel wind, regen en andere donderwolken zouden de zeilers de hele dag bezig houden. Eénmaal in Blankenberge bleek dat allemaal wel mee te vallen: de 20 knopen werden zelden gemeten en in de namiddag, tijdens de tweede race, spoelde een passerende bui spoelde hier en daar wel wat zeezout van het dek, maar ze zoog ook de wind op zodat het allemaal wel meeviel op zee. De organisatie stuurde de vloot het water op voor twee korte wedstrijden.

In de CR 1-2 gunden de Andiamo en de Lender elkaar elk 1 manche. De Jaralella trok zich na een fout terug in de eerste wedstrijd, die gewonnen werd door de Kziena. De Blankenbergse J-92 schreef wel de tweede race voor de CR 3-4 op haar naam. De Jokken 3, die niet kan ontbreken op deze wedstrijd, legde telkens beslag op de 3de plek. Bij de CR 5-6, die een nog kortere tweede wedstrijd mochten varen, bleek de High Spirit niet onaantastbaar te zijn: de Ambiance klopte de Spirit 28 in race 2.

Volgende zaterdag staat de derde dag van de reeks op het programma. Vanaf 13u verzamelt de vloot weer aan het Westerstaketsel voor één of meer wedstrijden. ’s Avonds om 19 uur is er na de prijsuitreiking nog een afsluitend feest in de feestzaal van de Wittevrongels. Inschrijven vóór woensdag is de boodschap.

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: