Braam & Cornelissen Nederlands kampioen Sharpie zeilen

SharpieJan-Pieter Braam en Martijn Cornelissen zijn op het Amstelmeer op overtuigende wijze Nederlands Kampioen in de Sharpie klasse geworden. Voor Vinkevener Braam was het zijn eerste grote zeiltitel in de klasse. Voor Apeldoorner Martijn Cornelissen is het zijn tweede titel, na eerder in 2005 met Bart Kraan al Nederlands Kampioen te zijn geworden.

Op het Amstelmeer streden van 9 tot en 11 september 26 Sharpies om de Open Nederlandse Titel. De organisatie was in handen van WV Amstelmeer, die zowel op het water als op de wal een topprestatie hebben geleverd. Van donderdag- tot en met zaterdagavond was het feest in het clubhuis.

Voor vrijdag stonden twee races gepland, waarbij het perfect zeilweer was, met windkracht drie tot vier en een waterig zonnetje. Titelverdedigers Daan Versteeg en Arnold Mulderij pakten gelijk de leiding en werden die dag op korte afstand gevolgd door Patrick van Raalte, Eric Verkaik, Bart Kraan en Jan-Pieter Braam. Daar waar eerder deze zomer de teams van Tom Weller en Job Volwater op het podium stonden tijdens het Europees Kampioenschap Sharpie in Engeland, waren zij nu het kampioenschap teleurstellend begonnen, met posities in de middenmoot.

De zaterdag werd beheerst door Braam en Cornelissen, die alle drie de wedstrijden wisten te winnen. Ook Van Raalte, Eisenblatter en Kraan deden goeden zaken. Versteeg viel ver terug in het klassement, mede door een blessure.

Op zondag zou de beslissing voor het kampioenschap vallen. Bij de start was de wind zo rond de twintig knopen, en dat is al op de limiet voor de Sharpieklasse. Op het einde van de wedstrijd nam de wind nog verder toe, dat de helft van de vloot de strijd moest staken en er de nodige gerenommeerde teams omsloegen. Liza en Sjaak Kraan sloegen erg ongelukkig op lagerwal om en hun Sharpie raakte zwaar beschadigd toen deze op de dijk werd geslagen.

Braam en Cornelissen deden wat zij moesten doen en bleven overeind en in de buurt van de top, en wisten met maar liefst vijf punten voorsprong op Patrick van Raalte en Jaimy van Dorst het kampioenschap te winnen. Als derde eindigde het Duitse team van Klaus Eisenblatter en Sven-Owe Baumgarter. De Sharpieklasse, die dit jaar alweer tachtig jaar bestaat, zeilt dit jaar nog op het Nieuwe Meer en sluit het seizoen af tijdens de Snertcup in Vinkeveen.

Volgend jaar reist de Sharpievloot af naar Portugal voor het Europees Kampioenschap in Costa Nova. 2013 beloofd een bijzonder jaar te worden. De Nederlandse Sharpieclub heeft dan de eer om het vijftigste Europees Kampioenschap Sharpie te organiseren.

Meer informatie op www.sharpie.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: