Team Haven wint Nederlands kampioenschap Yngling

  • Author: Ice
    Date: di, 13/09/2011 - 07:57

Hidde-Jan Haven, Don van Arem en Miguel KarstensVan 9 t/m 11 augustus werd in Sneek het ONK Yngling gezeild. Een sterk veld, waarin (vice-)kampioenen uit diverse klassen, werd getrakteerd op 10 wedstrijden onder prachtige en afwisselende omstandigheden. Team Haven, bestaande uit Hidde-Jan Haven, Don van Arem en Miguel Karstens kaapte in de laatste wedstrijd de titel van Nederlands Kampioen Yngling weg voor de neus van Tom Otte.

Tekenend voor de spanning in de Yngling klasse was dat alle wedstrijden de hele vloot binnen anderhalve minuut over de finish kwam. Tekenend voor de klasse is ook de gezelligheid tijdens de aangeboden borrel op vrijdag en het gezamenlijk eten op zaterdag. De echt grote feesten bleven deze keer uit, want er werd zeer fanatiek gezeild.

De top in de Yngling is breed, zo stond na de eerste dag de verse wereldkampioen Jamin op de 7e plaats, net achter Jeugdkampioen Jildau ter Horst. Toch wist team Otte vanaf de eerste wedstrijd een paar punten voorsprong op te bouwen, vlak voor team Haven, weer terug in de klasse.

Pas na de tweede dag tekende zich een kopgroep van 5 boten af: Otte, Haven, Roukema, de Jong en Jamin vormden de top 5, waarbij Otte en Haven al een paar punten los stonden van het peleton. Tussen hen zou de strijd om de titel gaan. Ook toen het de laatste dag stevig ging waaien, wist Otte twee keer vlak voor het sterke team van Haven te finishen en daarmee zijn voorsprong tot 4 punten uit te bouwen.

De verwachtte matchrace in de laatste wedstrijd bleef uit:
Tom liet Hidde-Jan zijn eigen race varen en startte aan de andere kant van de lijn. Jamin ging als eerste rond de boei, gevolgd door Haven en Tom rond de zesde plaats. Dat was nog net genoeg voor Tom om de titel te pakken! Maar terwijl Haven de leiding overnam, zakte Tom verder weg en zag daarmee voor de derde keer dit jaar een titel aan zich voorbij gaan... Terwijl de harde wind een paar slachtoffers eiste, zeilde team Haven een sterke verdedigende race om de leiding vast te houden en daarmee de titel veilig te stellen!

Foto © Eize.nl

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: