Spanker Kampioenschap: waar twee honden vechten om een been…

Renee Groeneveld en Marije KampenEen spannende strijd op het IJsselmeer bij Enkuizen tussen 21 Spankers, leverde na de eerste twee mooie zeildagen twee titel favorieten op. Kees de Vries en Frans van Schellen in Spanker 898 (14 en 10 voudig kampioen) en Spanker 950, met ‘gelegenheidsbemanning’ Renee Groeneveld en Marije Kampen (foto).

Kees en Frans hadden na zeven wedstrijden drie overwinningen op zak maar tevens ook een Black Flag dsq. Renee en Marije, had vier eentjes weten te scoren. Met het lichte weer de eerste twee dagen waren ze redelijk dominant en wisten hun Olympische trainingservaring qua tactiek goed te combineren met uitstekende bootsnelheid.

Voor zondag werd er windkracht 4 tot 5 voorspeld waardoor menig Spankerzeiler zich nog kansen toe dichte om de gerenommeerde dames een keer te kunnen verslaan. Ook de 898 zag nog kansen en was al vroeg op het water om optimaal voorbereid te zijn.

De 8e race eindigde echter in een onverwachte winst voor de 22 met de constant zeilende 105 van Toon Braam met bemanning Peter van Maurik op een 2e plaats. De 898 wist zich niet vrij te varen en kwam niet verder dan een 12e plaats. Renee en Marije in de 950 moesten wel even wennen aan de hardere wind maar wisten toch een 5e plaats te noteren. Hierdoor bleef het spannend tot het einde. De 105 van Toon Braam met bemanning Peter van Maurik had namelijk hun 5e tweede weten te scoren. Dit leverde met nog 1 race te gaan dus drie titelkandidaten op.

De laatste werd overtuigend gewonnen door de 898, de 105 werd 6e en de 950 moest helaas met materiaal pech de race staken. Maar wie was er nu kampioen? Onduidelijkheid alom tot de prijsuitreiking. Een uiterst constante serie met 5 tweede plaatsen, 2 vierde en een zesde plaats gaf uiteindelijk voor Toon Braam en Peter van Maurik de doorslag. Toon mag zich na 16 jaar wederom Nederlands Kampioen in de Spankerklasse noemen. Voor Bemanning Peter van Maurik was dit zijn eerste titel. Nummer twee, op slechts 1 puntje verschil werden Kees de Vries en Frans van Schellen en met nog één puntje verschil Rene Groeneveld en Marije Kampen op plaats 3.

Naast een sportief geslaagd evenement was het ook een zeer gezellig evenement. De klasse had gezamenlijk een Klipper gehuurd waar met een groot gedeelte van de groep op overnacht werd. De gezamenlijke maaltijden en het gebruikelijke biertje na afloop bood iedereen voldoende mogelijkheid om de verhalen uit de oude doos nog eens te doen laten herleven of nieuwe teams kennis te laten maken met de rest van de klasse.

Al met al een zeer geslaagd, gezellig evenement met een onverwachte, maar verdiende winnaar.

www.spanker.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: