Topzeilers in actie tijdens de Open Nederlandse kampioenschappen

Pieter Jan PostmaIn Medemblik kwamen vandaag vele topzeilers in actie tijdens de Open Nederlandse kampioenschappen. Opvallend is het grote aantal inschrijvers in de Laser radial klasse met 52 zeilers en zeilsters die het tegen elkaar opnemen. Ook opvallend zijn de 50 deelnemers in de Finn klasse. In totaal zijn er meer dan 230 boten ingeschreven uit 15 landen.

Finn: Postma aan de leiding
Misschien niet zo opvallend, maar niet minder indrukwekkend was het feit dat Pieter Jan Postma de ranglijst aanvoert in de sterk bezette Finn klasse. Na drie races zit Timo Hagoort Postma op de hielen. Het verschil bedraagt maar een enkel punt.

Postma gaf Hagoort een compliment. “Hij doet het heel goed en is superfit. Ik ben net weer twee weken in Weymouth geweest. Ik moet zoveel mogelijk daar varen. Maar het WK in Perth komt er ook snel aan dus er moet nog een tandje bij. Volgende week een evenement in Garda en daar ook een dag downwindtraining van Robert Scheidt. Een dag met zo een man is veel waard. Niet alleen de tips maar ook de inspiratie die ik daarvan krijg.”

Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa aan de leiding in de Sonar
Paralympische zeilers Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen gaan aan de leiding in de Sonar klasse. In deze klasse zes deelnemers met maar liefst wel vijf nationaliteiten.

Kampioenen en oud-kampioenen in de 470
De 470 klasse kende iets minder deelnemers. Maar niet minder kwaliteit. Wereldkampioenen, Europees kampioenen, Olympiërs en ex-olympiërs nemen het tegen elkaar op. Team Coster wint drie van de drie wedstrijden. Kernploeglid Steven LeFevre met gelegenheidsbemanning Max Blom staat tweede, zes punten achter de ervaren zeilende broers. Derde staan Lisa Westerhof en Lobke Berkhout slechts een puntje achter de ‘Stevens’. Tweevoudig wereldkampioenen uit de jaren 90, Jan en Benny Kouwenhoven staan vijfde.

Van Schaardenburg in vorm
Oudgediende Serge Kats streed in de Laser tegen pupil Rutger van Schaardenburg. Van Schaardenburg die net de Engelse Laser nationals heeft gewonnen, gaat ook in Medemblik, aan de leiding. Delta Lloyd kernploeggenoot Roelof Bouwmeester is niet van de partij. Hij heeft een rugblessure en wil de boel niet forceren.

Rutger van Schaardenburg had genoten. “Het waren korte banen, lekker dicht bij elkaar. Kort maar krachtig, das wel eens lekker na zo een lang intensief seizoen. En rap doorwerken. Jammer dat Roelof niet meedoet. Kats won bijna de eerste wedstrijd. Hij is misschien iets minder fit, maar zeker aan de wind gaat hij goed. Echt Kats, slim varen.”

Schaardenburg in goede vorm in de Laser-klasseSchaardenburg in goede vorm in de Laser-klasse

Marit Bouwmeester tijd voor rust
Marit Bouwmeester was wel aanwezig maar deed niet mee. Na een zeer succesvol seizoen dat eindigde met een overwinning op het Olympische testevenement in Weymouth keerde ze na een paar dagen rust weer terug naar de Engelse zuidkust. Ze wilde zoveel mogelijk trainen in de Olympische omstandigheden. Nu is het tijd voor rust voordat Bouwmeester aan de voorbereiding op het ISAF WK in Perth begint, waar veel wind verwacht wordt.

Star
In de koningsklasse vechten vertegenwoordigers van onder andere sponsor Gaastra het uit met de bestuursleden van de het Watersportverbond. Marc Blees en Joost Houweming gaan voorlopig aan de leiding. Voorzitter van de Topsport cie. Albert Ekels staat vijfde.

Blees en Houwleling trekken aan het langste eind Blees en Houwleling trekken aan het langste eind

www.deltalloydodc.org

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: