Open Belgian Nationals Laser SB3 - preview

Laser SB3Op 23, 24 en 25 september is de RNSYC te Oostende voor de derde keer de gastheer van de internationale Laser SB3 klasse. Dit jaar worden 15 teams verwacht uit België, Duitsland en Nederland. Deze zullen gedurende drie dagen zullen strijden voor de titel. Dit jaar valt de opkomst van de Engelse teams wel wat tegen, maar hun recent gezeilde UK Nationals zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.

De prijzenpot is alweer goed gevuld. Wat te denken van de hoofdpprijs: het zwaarste bemanningslid van het winnende team ontvangt zijn gewicht in flessen Brugse Zot.

De Belgische klasse is alvast actiever dan ooit en de gehele vloot is dit jaar present. Volgt Alex Schoenmakers op Los Zapateros zichzelf op als Belgisch kampioen? Die kans is relatief groot, want hij heeft er een sterk WK opzitten met een 44e plek in de Gold Fleet in Torquay. Zie het Laser SB3 Wereldkampioenschap verslag.

Op papier is Los Zapateros dus een grote kanshebber, maar er is weerwerk op komst.

Een overzicht
Nieuwkomers in de klasse zijn Team Seldén, met kersverse eigenaren Geert Orbie en Paul Jonckheere. IRC zeilers kennen hen ongetwijfed als vast team van de 31.7 Mister Sandman. De heren hebben een neus voor het kiezen van goede stuurmannen en Luc Verstraete, die zijn sporen verdiende in de Draken en First Class 8 klasse vervoegt het team.

Even terug van weggeweest is team Café Sport. Frank Scherrens vormt dit seizoen een sterk team met Laser SB3 guru Frank Dobbels en Katrien Maes. Ook Bertrand Stuyts met Liesl II, heeft zijn tweede adem gevonden en haalt met Mario Colombie, nationale coach van de Europe klasse een topper aan het roer.

De RNSYC clubboten North Sea One en Two hebben hun doel als kennismakingsboot met de klasse niet gemist en hebben dit seizoen nog twee interessante teams opgeleverd. Uit de Fireball klasse vinden we Wim De Backer terug en uit de Patin à Vela vloot vinden we klasse bezieler Gert Lerno terug die duidelijk zijn hart heeft verloren aan deze snelle boot.

Als laatste vinden we team Tacktonic terug. Zij werden recent Noordzee kampioen en maakten de afgelopen tijd veel progressie dank zij de ervaring die ze opdeden als gelegenheidsteam op Los Zapateros gedurende de afgelopen twee WK’s in Torbole en Torquay.

Ook de Nederlandse en Duitse teams zijn hier met een doel. Duits klassevoorzitter Reinhard Schroëder brengt 4 duitse teams in stelling en de Nederlandse klasse onder implus van Martijn Buitenhuis (Cube) komen naar Oostende om goede prestaties neer te zetten. Twee weken later verhuist het circuit immers naar Hellevoetsluis op 7, 8 en 9 oktober voor het Open Nederlands Kampioenschap. De beste boot over beide events wint daarbij de “Lowlands double” trofee.

Ook kennismaken met de klasse?
Stuur een mailtje naar info@sb3class.be of info@lasersb3.nl. Zelf een Laser SB3 aan de tand voelen kan ook nog steeds in Oostende. De RNSYC beschikt over twee boten die ter beschikking staan. Info en reserveren kan via info@stc.be

Over de Laser SB3 klasse
De Laser SB3 is inmiddels de grootste one-design kielboot klasse ter wereld. In Europa zijn tot op heden meer dan 600 Laser SB3’s verkocht. Een klasse waar de ‘yachties’ en ‘dinghies’ elkaar treffen. Want behalve de jachtzeilers, zoals de X35 en de First 31.7, zie je ook de wat oudere dinghy zeilers terug bij de wedstrijden. De Laser SB3 is een snelle race boot die je al met drie bemanningsleden kan zeilen. Dé uitkomst voor de jachtzeiler, die in een competitief veld wil varen zonder compromissen.

Tekst: Cédric De Bleye

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: