Sportboten klasse tijdens de Antwerp Race is een feit

Melges 24Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar eindelijk is het zover: vanaf dit jaar is er een officiële sportboten klasse tijdens de Antwerp Race. Dit kunnen we toch afleiden uit de e-mail die vandaag naar alle, al dan niet ingeschreven, sportboten eigenaren werd verzonden namens de vzw Antwerp Race. Een enkeling werd zelfs telefonisch op de hoogte gebracht, weliswaar zonder persoonlijke introductie van de beller maar wel in naam van de Antwerp Race. Lees even mee hoe dit alles tot stand is gekomen.

Wij danken Jos Melis
In eerste instantie moeten alle sportboten eigenaren Jos Melis bedanken voor zijn actieve bijdrage. Jos vond namelijk dat een Melges 24 te sportief is voor de Cruiser Rating (CR) klasse. Vinden wij eigenlijk ook, maar wel lekker goedkoop. Dus duim omhoog de volgende keer dat je Jos ziet.

Tot daar de wijsheid van onze Jos want volgens hem zou de CR organisatie ten onrechte een CR meetbrief hebben uitgereikt aan de Melges 24 'CaféRacer'. Maar hij vergat wel de Cork 1720, Laser SB3 en de First Class 7, 7.5 en 8, die ook een geldige CR meetbrief hebben, mee over dezelfde kam te scheren.

In de Notice of Race stond trouwens geen enkele melding van het niet toelaten van eventuele sportboten met een geldige meetbrief.

Persoonlijke vete of niet?
Niets deed ons vermoeden dat het een persoonlijk vete was totdat we inzage kregen in de motivaties nadat de Melges 24 'CaféRacer' werd geschrapt door Jos Melis. Ik citeer letterlijk zijn e-mail:

  • "Een Melges is totaal GEEN cruiserschip en hoort bijgevolg niet thuis in deze klasse. De personen die u bijgevolg, ten onrechte, een CR meetbrief hebben bezorgd hebben bijgevolg een grove vergissing begaan en zij staan hiervoor in."
  • "Voor inschrijving in IRC moest u uiterlijk vandaag in orde zijn met uw meetbrief en dat is ook niet het geval...”

Voelt Jos Melis zich teveel weggebonjourd uit de CR Trophy organisatie of ligt de crew van de CaféRacer aan de basis van zijn acties? We hebben er het raden naar maar de boom is in ieder geval ontworteld tijdens de Antwerp Race bestuursvergadering van 15 september, waarvan akte.

Sportboten verzamel u
Niettegenstaande dit alles zijn we toch heel blij met het resultaat. De CaféRacer werd vandaag terug opgenomen in de deelnemerslijst in de klasse 'sport' en niets houdt de andere nog niet ingeschreven sportboten tegen om deel te nemen aan de 24ste Antwerp Race.

Dus alle Melges 24's, Max Fun's, First Class'en, 11 MOD's en ander snel zeilend gespuis, verzamel u en neem deel aan de grootste kermiskoers van de lage landen. U zal starten vanuit Terneuzen samen met IRC 3.

Sportboot criteria
Rest ons nog enkel de vraag wat de criteria zijn om gekatapulteerd tot worden tot sportboot. Want wat gaat er nu gebeuren met de First Class 7, 7.5, J/24, J/22, J/80, Franchi 28, Grand Surprise en Pogo 6.50? Nu blijven deze types nog her en der verspreid in de CR en IRC klassen terwijl deze naar mijn mening ook bij de sportboten thuishoren.

Uw reacties graag via: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1507-Antwerp-Race-2011

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: