Britten winnen Open Belgische kampioenschap Draken

OBK Draken 2011Onder ideale zeilcondities werd gisteren voor de kust van Oostende de laatste van de zeven reeksen van het Open Belgische kampioenschap Draken gezeild. De wind blies parallel aan de stroomrichting. De wedstrijdorganisatie legde de baan deze ten noorden van Oostende. Hier is de zeebodem vlakker over de zone van het hele wedstrijdparcours. De tegenstroom vermijden op de ondiepe banken kon niet meer.

Na een nerveuze start in een vlagerige wind splitste de vloot zich in twee groepen.
“We worstelden ons naar voren uit een minder positie.” Zegt Manu Hens, een van de bemanningsleden van de Belgische boot Blackout. “We maakte gebruik van iedere winddraaiing zodat we ons vrij konden zeilen.“

Stuurman Ben van Cauwenbergh knikt: “We werken ons alle drie te pletter om vaart in de boot te houden. Het ergste wat ons kan overkomen is de korte, steile golven fout nemen. De boot weegt bijna 2 ton. Die grote waterverplaatsing krijg je niet onmiddellijk weer op topsnelheid. Dus is goed sturen om de golven te pakken essentieel.”. Ieder fout wordt genadeloos afgestraft weten de Blackout mannen. Sterker: voor Hens is winnen een kwestie van zo weinig mogelijk fouten maken. Het trio is het er over eens: ze hebben als een relatief jong team de zware weerstand uitermate weerwoord gegeven.

Professionals delen de lakens uit
Ter hoogte van de Belgen zeilde een van de andere professionele favorieten, Pol Richard Hoy-Jensen (GBR745). Hij ging duidelijk veel meer naar de extreme buitenkant van het parcours dan alle anderen. Dat is een echte gok, want als de winddraaiing er niet komt, ben je je voordeel kwijt, luidt het. Maar die winddraaing kwam er wel en dat was goed voor de Danish Blue voor de Deense Brit, maar ook voor de Russische Strange Little Girl (RUS 76 – Bozhedomov). Die verloor uiteindelijk zijn leidersplaats.
Blackout finishte derde in deze laatste reeks.

De grote winnaar van het Open Belgisch kampioenschap werd de Brit Tim Tavinor die pas na de zesde reeks getipt werd als potentiële winnaar. Tot in het laatste rak van de laatste reeks waren de kaarten nog niet geschud. Tavinor zegt dat hij dit soort getijdewater en ook het klimaat gewend is. “Ik ben heel graag in Oostende, het is na ons thuiswater de meest geliefde zeilplek. Ook omwille van stroom en de grillige wind, die we dus goed begrijpen.”

Het helpt natuurlijk wel dat Tavinor zijn Draak meer dan buitengewoon goed kent. Hij leid de beroemde Petticrows werf die deze racemachines in diverse uitvoeringen bouwt.

Top 3 Open Belgisch Kampioenschap Draken 2011

1: Tigger (GBR 744 – Tavinor-Wilton-Andrade).
2: Danish Blue ( GBR 745 - Hoj-Jensen-Palm-Videbaeck)
3: Blackout (BEL 80 – Van Cauwenbergh-Hens-Den Hartigh)

Zaterdag, 3 september opent de registratie van de Derbigum Dragon Gold Cup, het officieuze wereldkampioenschap van de Drakenklasse. Zondag wordt de eerste van in totaal zes reeksen gevaren.

Tekst: Pit De Jonghe / Ship to Shore

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: