Randmeren Racing Nederlands Kampioen J/24

Randmeren Racing Nederlands Kampioen J/24De Randmeren Racing, een team dat zich focust op het ontwikkelen en opleiden van zeiltalent, heeft afgelopen weekend het ONK J/24 gewonnen. Het ONK werd op de Braassem verzeild tussen vrijwel alleen Nederlandse teams en kende een ervaren veld.

Spannend
Zoals het winnen van een ONK altijd een gezonde spanning met zich meebrengt, was die er dit jaar volgens schipper Erik Jeuring van Team Merkmeester ook. (De Randmeren Racing doet mee met twee boten, Team Merkmeester is de J/24 die Nederlands Kampioen is geworden). De eerste dag woei het flink en was het spectaculair zeilweer, de tweede dag was er minder wind. In totaal deden er 11 J/24’S mee aan het ONK.

Na één dag varen stond het team 1 punt achter de Sailcenter van Hans Hussem. Jeuring: “de tweede dag hebben we de eerste wedstrijd vol aangevallen om te stijgen in het klassement, de andere potten was het de tactiek om verdedigend op de Sailcenterboot te varen. Team Merkmeester wist met deze tactiek nét de nodige punten te halen om in het klassement te winnen en dus de Nederlandse titel te pakken. Het jonge team wordt in de klasse beschouwd als een echte runner-up en het winnen van het ONK is aldus een echte mijlpaal in de campagne.

Talenten
De Randmeren Racing vaart zoals gezegd met een team dat bestaat uit jong zeiltalent. (Wedstrijd)zeilers die te oud zijn geworden om in jeugdklassen als de Splash te varen, of bijvoorbeeld het wedstrijdzeilen in teams financieel niet rondkrijgen vinden bij De Randmeren Racing een opstap naar het varen met grote boten. Enkele teamleden zijn al uitgewaaid naar projecten als bijvoorbeeld Delft Challenge.

Het team heeft na een jaar traingen uit een poule talenten van zo’n dertig zeilers zes jongelingen geselecteerd om (weliswaar samen met twee ‘ouwe rotten’ in het wedstrijdzeilen) het EK J/24 in Ierland te varen. Deze selectie bestond uit Calijn Muller (dit jaar ook wereldkampioene Splash geworden) als stuur, Koen Mulder als trimmer, Jeroen Hörst als tacticus, Jurrian Kleijs als mastman en Erik Jeuring als voordekker. Het team heeft binnen 24 uur de boot naar de Braassem teruggehaald van het EK J/24 in Ierland vorige week, en kon op het laatste moment nog starten in het ONK. Jurrian kon het ONK helaas niet meevaren en werd vervangen door Beer Stellingwerff.

WK
Team Merkmeester werd aldus eerste, de andere boot van het team – As Is Sailing Team – heeft de zesde plaats veroverd. Het team denkt er na dit succes aan om een campagne op te zetten om in 2013 mee te doen aan het WK J/24, ook met een uit een poule van zeiltalent geselecteerd team.

http://www.j24.nl
http://derandmerenracing.nl/

Tekst: Leon Boerop
Fotograaf: Beer Stellingwerff

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: