Regerend wereldkampioen West Kirby wint Batavia Regatta

Batavia RegattaDe Batavia Regatta van het afgelopen weekend is gewonnen door de regerend wereldkampioen team racing West Kirby. Dat het team racen in Engeland nog op een hoger niveau staat dan in Nederland bleek afgelopen weekend: alle ereplaatsen waren voor Britse teams: 1. West Kirby, 2 Cambridge en 3 Royal Thames. Het team van Aalsmeer greep daarmee na een uitstekende prestatie op zaterdag (5 wins op een rij tegen West Kirby) net buiten de prijzen.

Wel is duidelijk geworden dat het niveau van Aalsmeer inmiddels dermate hoog is dat dit tijdens het NCK in oktober in Rotterdam de te kloppen ploeg zal zijn.

De omstandigheden in de Bataviahaven tijdens de Batavia Regatta waren prima. Na een zuidoostelijke wind op vrijdag, wat de baan noodgedwongen wat korter maakte, troffen de zeilers op zaterdag en zondag een zuidwestelijke wind 3-4. Zoals te doen gebruikelijk werden de wedstrijden op het scherpst van de snede uitgevochten met het nodige spektakel als gevolg.

Dat de ambities van de organiserende Stichting MATCH verder gaan dan het organiseren van matchraces en teamzeilwedstrijden, bleek dit weekend uit de aanwezigheid van 4 Engelse umpires die er mede verantwoordelijk voor waren dat de kwaliteit van dit zeilevenement hoog was. Een week voor de wedstrijden verzorgde een van hen, Bruce Hebbert een umpire clinic in de Bataviahaven voor Nederlandse umpires. Een deel van deze Nederlanders heeft als assistent umpire de afgelopen drie dagen aan boord van de umpireboten doorgebracht. En daar vele wijze lessen geleerd. Chief umpire Bruce Hebbert merkte na afloop van de wedstrijden op dat hij het niveau waarop werd gezeild gedurende weekend heeft zien stijgen. Dat maakt, volgens hem, de aan de Batavia Regatta deelnemende teams de grote kanshebbers tijdens het NCK in oktober. Met een verdienstelijke vierde plaats van WV Aalsmeer zijn de deelnemers aan het NCK gewaarschuwd.

De organisatie van de Batavia Regatta was voor de Stichting MATCH een primeur. Daarbij konden zij gebruik maken van de enthousiaste en deskundige inbreng van lokale kenners van de WV het Bovenwater en de WV Lelystad, maar ook en vooral mensen van de WV Aalsmeer die samen het racemanagement voor hun rekening namen. Als locatie voor matchracen en teamzeilen heeft de locatie Bataviahaven zich bewezen, zo waren deelnemers, umpires en officials het met elkaar eens. Van de lessen die aan de organisatorische kant zijn geleerd kan en zal Stichting MATCH veel profijt hebben.

Op 1 en 2 oktober staan in de Bataviahaven de Silverfleetraces voor het NCK later die maand in Rotterdam op de agenda. Naar verwachting zullen 14 verenigingen deelnemen aan deze voorrondes. Ook dan wordt gebruik gemaakt van de Maxfuns van de Stichting MATCH.

Einduitslag Batavia Regatta
1. West Kirby (GBR)
2. Cambridge (GBR)
3. Royal Thames (GBR)
4. Aalsmeer (NED)
5. Itchenor (GBR)
6. Royal Maas (NED)

www.bataviaregatta.com
Foto: Bataviahaven

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: