Bert Bossyns: "nog wat uitslapen voor de start van de Transat 6.50"

Bert BossynsBert Bossyns is helemaal klaar voor de start van zijn mega uitdaging waar hij zich al drie jaar op voorbereid: de Transat 650. De Trans Atlantische solo zeilrace tussen Frankrijk en Brazilië met een tussenstop op Madeira. Terwijl de in de achtergrond de boor- en zaagmachines janken, heeft hij alle tijd om de allerlaatste details in orde te brengen.

Veiligheid boven alles
Bert Bossyns: “Ik heb iedere dag wel een keuringsploeg aan boord gehad.
Het probleem dat de VHF zender/ontvanger te weinig bereik had is gauw opgelost. De batterijen van hun testtoestel waren plat, dus is alles nu OK. Ik heb meer werk gehad om het extra ingebouwde drijfvermogen te fixeren. Een netwerk met touwen was onvoldoende. We hebben er plexi panelen in gemonteerd en nu is de Felicity II onzinkbaar. In theorie, want ik heb geen zin om het uit te testen.” Lacht hij nog.

Voor de klas
Bert Bossyns gaf zich op als een van de vele Transat 6.50 deelnemers om peter te zijn van een schoolklas. De scholiertjes gaan de race van start tot finish volgen. Hun favoriet voorop.
Omkaderd door een interactief pedagogisch programma worden 80 klassen uit de Vendée dichter bij het leven van de zeilers en van de oceaan gebracht.

Bossyns: “Het thema was de dieren uit de zee. Nu prijkt er in de top van mijn grootzeil een tekening die de klas gemaakt heeft. Een mooi uitzicht, van kwal tot potvis. Alle kinderen rond de zeven jaar hebben me ook duizenden vragen gesteld. Leuke ervaring.”

Propere romp
Bossyns kijkt nog even de laatste schroeven na en heeft tijd om zijn boot ‘tip top’ schoon te maken. Het eten wordt weggestouwd, alle materiaal nagekeken en klaargelegd. Morgen slepen ze de Felicity II nog even naar zee.

Bossyns: ”Ik vaar wat proefrondjes, maar het belangrijkste is het water in te duiken en alle aangroei, wier en schelpjes van de romp te schrobben. Ik duik dus overboord met borstel en slispapier 1500. Ieder bobbeltje zou anders de vaart afremmen.”

Weinig wind
Bert had gehoopt de laatste dagen voor de start in voldoende rust te kunnen afwerken. Het aftellen is begonnen en zijn plan komt alweer uit. Hij kan dus uitslapen voor zondag.

“Nu nog het weerbericht. Maar dat is nu te vroeg. Er gaan prognoses dat dit de langste etappe kan worden: er is heel weinig wind voorspeld. Maar Fritz Buyl en ik volgen de weersituatie op de voet en beslissen de dag zelf welke strategie we gaan toepassen.”

De Transat 6.50 start zondag 25 september om 17.17 uur voor La Rochelle, Frankrijk.

Er nemen 79 boten deel. Bossyns zeilt met zijn Felicity II, een Tip Top II model, in de seriebotenklasse, waarin 46 boten zijn ingeschreven. Hij is de enige Belg in de hele vloot.

www.bertbossyns.be
www.charentemaritime-bahia.transat650.net/en/
Tekst: Pit De Jonge / Ship to Shore

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: