Lucas Schröder van start in Transat 6.50

Lucas SchröderOok solozeiler Lucas Schröder (NED) is zondag 25 september gestart in de Transat 6.50, de trans-Atlantische zeilrace met een tussenstop op Madeira en de finish in Salvador de Bahia in Brazilië. De 79 deelnemers startten in uitstekende weercondities maar zullen in de komende dagen voor lastige problemen worden gesteld. De weerprognoses beloven maar heel weinig wind voor het eerste traject door de Golf van Biskaje. Daarna zullen naar verwachting een storing en tegenwind het de zeilers opnieuw lastig maken.

Een recordrace zal de eerste etappe dus vrijwel zeker niet worden. De eerste boten worden niet voor 1 oktober op Madeira verwacht. Lucas Schröder, die in 2007 als zevende eindigde bij de serieboten, vaart de race nu in een zeer geavanceerde 'Proto'. "Met mijn koolstof boot met kantelkiel moet een top tien plaats, maar dit keer dan in het overall klassement, er in kunnen zitten", meent de 36-jarige Haarlemmer.

Lucas Schröder ziet zijn tweede deelname als een logische stap na de goede prestatie in zijn eerste Transat. "Als je merkt dat je ergens goed in bent, wil je het vaker doen. Ik realiseerde mij dat heel erg op de laatste dag van de vorige race. Toen besefte ik hoeveel ik had geleerd, hoe stijl de leercurve was geweest. Maar ook dat ik nog lang niet het maximale uit mezelf had gehaald. Daarom ben ik ook zo blij met deze nieuwe kans...".

De Transat campagne van Lucas Schröder wordt gesponsord door Brunel. Voor de Amsterdamse zakelijk dienstverlener betekent het een hernieuwde betrokkenheid bij een ambitieus zeilproject. Eerder bracht Brunel teams aan de start in ondermeer de Volvo Ocean Race en de Tour de France à la Voile. Co-sponsors zijn Sevenstar Yacht Transport en Gaastra.

Lucas Schröder
Lucas Schröder (36), opgeleid als econoom, combineert zijn professionele loopbaan graag met ambitieuze zeilprojecten. Zijn wedstrijdzeilcarrière begon in open boten en leidde tot deelname aan meerdere Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen. Zijn capaciteiten kwamen echter pas optimaal tot hun recht toen Lucas het oceaanzeilen ontdekte. In 2007 deed hij voor de eerste keer mee aan de Transat 650. Na 27 dagen eenzaamheid zeilde hij zeer verrassend als zevende over de finishlijn in Brazilië. Dit is de beste Nederlandse prestatie ooit. "In zo'n oceaanrace", legt Lucas uit "gaat het er niet alleen om wie zijn zeilen het beste trimt, maar vooral om hoe je omgaat met tegenslagen. Technisch, maar vooral mentaal...". Lucas Schröder woont met zijn vriendin in Haarlem en heeft een tweejarige zoon.

Transat 650
De Transat 650 begon in 1977 als 'Mini-Transat'. Aanleiding was de constatering dat het solozeilen op de oceanen steeds meer werd gedomineerd door grote boten en hoge budgetten. Het betaalbare alternatief werd door een grote groep zeilers dadelijk enthousiast ontvangen. In de jaren daarna telde elke volgende editie van de tweejaarlijkse race meer deelnemers. Tegenwoordig komen er zelfs meer dan tachtig boten aan de start.

De Transat 650 wordt gezeild in boten van 6,50 meter. Er wordt geracet in een 'Serie'- en een 'Proto'-klasse. In de Serie-klasse mogen alleen de zeilen van de deelnemers verschillen. De romp, kiel en mast van de boten zijn identiek. De 'Proto's' zijn veel extremere boten waarmee vrijwel ongelimiteerd geëxperimenteerd mag worden, zolang de veiligheidseisen maar worden gerespecteerd. De meeste 'Proto's' beschikken over kantelkielen, waterballast en koolstofmasten. In de Transat 650 van dit jaar zal Lucas Schröder deelnemen in de 'Proto' klasse.

De Transat 650 start op 25 september in het Franse La Rochelle voor de eerste etappe naar het eiland Madeira. Twee weken later start daar de tweede en laatste etappe naar Salvador de Bahia in Brazilië. Naar verwachting zal de winnaar van de race ongeveer 25 dagen alleen op zee zijn. Tijdens die periode mag er geen communicatie zijn met de wal.

Volg de race op: http://www.charentemaritime-bahia.transat650.net/en
Tekst: Ruud Kattenberg

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: