Enno Kramer en Ard Geelkerken Nederlands kampioen Flying Dutchman

Enno Kramer en Ard GeelkerkenVan 23-25 september 2011 zeilde de Flying Dutchman klasse haar Nederlands Kampioenschap op de Braassem. Het werd een spannende strijd waarin de top drie de laatste dag met gelijke punten inging. Uiteindelijk trok de NED 26 van Enno en Ard met overmacht aan het langste eind. Zo sluiten zij een zeer sterk seizoen, met een derde plaats op het met 130 boten bezocht WK, verdiend en soeverein af met het Nederlands Kampioenschap.

De Flying Dutchman was dit jaar weer eens te gast bij op de Braassem. Na 2 jaren het kampioenschap op groot water gevaren te hebben was het nu de beurt aan de specialisten op het binnenwater.
Vrijdag begint met prachtige omstandigheden. Opkomende zon over de polder en kracht 3 zuid-westen wind diagonaal over de plas. We zeilen deze dag 3 prachtige wedstrijden. De banen zijn lang genoeg om een goede strijd te kunnen voeren en kort genoeg om niet al te uitputtend te zijn. Het comité laat zich van haar beste kant zien en annuleert terecht een wedstrijd waarin een 30 graden shift de strijd volledig ongelijk maakt. Aan het einde van de dag gaan de NED 26 NED 25 en NED 4 aan de leiding.

Zaterdag belooft een dag met zeer weinig wind te worden. Op de kant hebben we er een hard hoofd in dat we kunnen varen deze dag. We worden toch het water op gestuurd en starten op schema om 11 uur. Wat volgt is een spannende race met voor de Braassem gebruikelijke draaiingen en Luwtes. In de top drie doet alleen de NED 4 van Klaas Tilstra en Paul van der Pol goede zaken en wordt 2de. Ard en Enno (26) en Harold en Niels (25) morsen een paar plaatsen met als gevolg dat de top 3 na 4 races en tevens het einde van de zaterdag met gelijke punten aan de start van de slotdag zullen verschijnen. Waarop wij nog 4 races in het vooruitzicht krijgen van de wedstrijdleiding.

Zondag alweer een prachtige ochtend met zowaar wind op de plas. De wijdstrijdleiding lijkt het gelijk aan haar kant te krijgen en we kunnen om 11 uur direct van start met race 5. De wind is erg licht en onstabiel. De draaingen op de plas zijn echter redelijk voorspelbaar en staan een eerlijke strijd niet in de weg. De NED 26 laat vandaag geen twijfel bestaan over het feit dat zij dit jaar de terechte winnaar zijn van het NK FD. Zij varen het hardst maken de beste tactische beslissingen en niet onbelangrijk de minste foutjes en dat scheelt in een klasse waarbij de eerste boten kort op elkaar finishen steevast een paar plaatsen.

Na drie wedstrijden vindt het comité het voldoende en laat ons naar de haven gaan. Op de kan niets dan lovende woorden over het kampioenschap dat de voorbije dagen is verzeild. Het comité van de Braassem onder leiding van Marijke verdient een dikke pluim voor hun werk onder deze moeilijke omstandigheden. Wij hebben genoten!

Al met al een geweldige apotheose van een prachtig (inter)nationaal seizoen waarin de Nederlandse FD zeilers zich hebben doen gelden tijdens de verschillende wedstrijden in Europa

Onder het genot van een pilsje worden voor en na de prijsuitreiking de plannen voor het volgende seizoen alvast doorgenomen. 2012 wordt iig weer een seizoen voor de reislustige onder ons. Opening van het seizoen, EK in Altea Spanje, en afsluiter WK Santa-Cruz CA USA.

Voor degene die willen instappen in de FD heeft de Klasse de beschikking over een volledig uitgeruste competitieve Promoboot waarin teams worden uitgenodigd om hun vaardigheden te meten!. Jonge teams met een beperkt budget kunnen zich zelfs melden voor een heel seizoen FD varen in de promoboot zie ook www.sailfd.com

Tekst: Paul van der Pol
Foto door Nils Jannichsen

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: