Halftonners houden after-party in Nieuwpoort

Half ton SeriesHet voorbije weekend schreven 6 halftonners zich in voor het ONZK-wedstrijdweekend in Nieuwpoort. Tel daar nog de Capella en de Ragazza bij, en je hebt het complete beeld van de IRC-klasse 3 dat weekend. Alle omstandigheden in acht genomen (waaronder een acuut tekort aan bemanning) toch een fraai aantal deelnemers.

Raymarine Half Ton Series
Op zaterdag legden de halftonners, die niet enkel om wat ONZK-punten streden maar ook voor de prijzen die sponsor Raymarine voor hen had meegebracht, de Capella nog heftig het vuur aan de schenen in de enige wedstrijd die het wedstrijdcomité uit de flauwe wind wist te persen.

De Waverider schreef de race op haar palmares bij, vóór de Red Cloud, Fantasy en A+. Het moet voor Frans Maas wat ongewoon zijn de laatste jaren, maar hij werd met zijn Capella pas vijfde.

Vreemde beslissingen…
De tweede dag stond er weer maar één wedstrijd op het programma, een baan voor de kust van Nieuwpoort tot Middelkerke en terug. Taktisch varen bij tegenstroom blijkt de Capella beter te liggen, want hij maakte brandhout van de tegenstand.

Hoe de wedstrijdjury het klaarspeelde weten we niet, maar ze wist boten die iets te laat aan de startlijn verschenen, en dus nog op motor vaarden op het moment dat de anderen al 10 minuten vertrokken waren, toch in de wedstrijduitslag op te laten nemen. Vreemd, maar het kan dus blijkbaar als niemand er tegen protesteert…

De Franse bezoekende halftonner Fletcher Lynd was op dit parcours de hele Nieuwpoortse vloot te snel af, en verwees Fantasy naar de derde plaats, en A+ naar de vierde.

Halftonner-vloot groeit
De Raymarine Half Ton Series, het totaalklassement over de 2 dagen, werd overtuigend gewonnen door de Fantasy, die dan ook met de grootste prijzen ging lopen. Voor schipper Ian Van Burm kon er zowaar een vreugdedans af toen hij de prijzen kwam ophalen.

Veel animo ook in KYCN toen de andere schippers één voor één de revue passeerden: eerst Red Cloud, daarna Fletcher Lynd, A+, Waverider en tenslotte de Ballerine. Het seizoen van de halftonners zit er hierbij op. 2011 is een uitstekend jaar geweest, met een magistrale Half Ton Classics Cup in Cowes als hoogtepunt.

Kenmerkend voor het sympathieke karakter van de Half Ton Class is dat er vanaf volgend seizoen meer dan waarschijnlijk weer enkele teams bijkomen. De kaap van de 15 Belgische halftonners komt in zicht. De Half Ton Class Europe gaat speciaal daarom weer eigen wedstrijdkalender opstellen. Hou die maar in de gaten…

Meer info bij de halftonners op www.halftonclasseurope.net

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: