Eerste Belgisch kampioenschap Solo

SoloAltijd al een Solo kampioen willen zijn en heb je je kans gemist tijdens de Nederlandse of Britse kampioenschappen, geen paniek. Voor het eerst wordt er een Open Belgisch kampioenschap Solo georganiseerd. Het OBK Solo zal gezeild worden op zondag 23 oktober 2011. Op zaterdag vindt er een Solo clinic plaats.

Voor Belgische zeilers die geïnteresseerd zijn in de Solo is dit een uniek kans om de klasse te leren kennen. De Solo is één van de populairste 1-persoons zwaardboten in de UK. Een sterke basis vind je ook terug in Nederland.

Het eerste Belgisch Open kampioenschap Solo wordt gezeild op het Gavermeer in Harelbeke onder leiding van Zeilclub Gavermeer.

Locatie
Eikenstraat 111
8530 Harelbeke
Belgie
+32 56 21 35 25
http://www.zeilclubgavermeer.be/

Alle benodigde faciliteiten zijn aanwezig.
Er is een jeugdhotel op slechts 2km afstand van de club: www.vjh.be/kortrijk.htm

Over de Solo
De Solo is ontworpen in 1956 door Jack Holt (die onder andere ook de Cadet, Mirror en Hornet ontwierp) in opdracht van het Engelse blad Yachting World. Deze zeilklasse betreft een 1-persoons wedstrijdboot die tegenwoordig gezien wordt als 'de moderne klassieker'.

Zoals de meeste ontwerpen die geschikt moesten zijn voor zelfbouw heeft ook de Solo een knikspantromp, een dubbele in dit geval, gemaakt van hechthout. Tegenwoordig worden er ook rompen van polyester gemaakt en ook zogenaamde composietrompen (kunststof romp, houten dek). Hoewel de meeste Solo's van hout zijn (hout epoxy bouw, dus onderhoudsarm) zijn er in Engeland ook Foam/Epoxy boten te koop welke de competitie met de houten boten aankunnen en bijna geen onderhoud meer behoeven.

Karakteristiek voor de Solo zijn, naast het stompe puntje, de naar binnen hellende en enigszins hol gevormde zijdekken die bijzonder prettig zijn voor het zit- en hangcomfort. Verder is er een grote vrijheid in vele trimmogelijkheden om het doorgelatte, gestaagde zeil de optimale vorm te geven. Hoewel een eenheidsklasse is er niet één Solo qua bootinrichting identiek aan een ander. De Solo kenmerkt zich door een lange levensduur. Het knikspant ontwerp garandeert een grote stijfheid waardoor ook oudere Solo's competitief blijven. De ONK's van 1999, 2001 en 2002 werden gewonnen met boten van twintig jaar oud.

Qua maatvoering zit de Solo tussen de Splash en Europe aan de ene kant, en de Finnjol en Olympiajol aan de andere kant. Vergelijkbaar met de Laser en de OK-jol dus. Voordeel ten opzicht van de Laser en OK-jol zijn met name het grotere comfort door de grote kuip (de vaste luchtkasten bevinden zich onder de zijdekken en het voordek), de uitgebreide trimmogelijkheden door de gestaagde mast en keuze in type en samenstelling van de tuigage (vlak zeil/bol zeil, buigzame/stijve mast) waardoor zeilers met lichaamsgewichten van 60 tot 100 kilo competitief met elkaar kunnen zeilen.

Voor meer informatie kan u terecht bij benoitbulcaen@yahoo.Com of www.soloklasse.nl

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: