Amerikanen steken Russen de loef af tijdens openingswedstrijd Dragon Gold Cup

Dragon Gold CupAl van bij de ochtendbriefing bleek dat de spanning onder de 77 deelnemende bemanningen hoog stond. De startprocedure kreeg extra aandacht en ook de verraderlijke stroom die voor de Oostendse kust staat kreeg buitengewone aandacht. Dit officieuze wereldkampioenschap in de grootste kielbotenklasse van de wereld, verzamelt niet voor niets 14 zeillanden in de populaire Draak die bemand wordt door zowel professional zeilers als niet professionals die voor de Corinthian Cup gaan.

Wisselende koplopers
Ondanks dat deze reeks van races op het scherp van de snee zou gevaren wordt, verliep de start vlekkeloos. Iedere fout wordt genadeloos afgestraft door de concurrentie die alleen maar willen inhalen of uitlopen. Omdat de wedstrijdbaan vier mijl in zee lag, zou het voordeel van plaatselijke kennis van een wisselend stroompatroon worden vermeden. Het eerste rak verliep snel omdat de stroom de Draken in de richting van de wind duwden. De optie om het niet in de buitenkant van de baan te zoeken bleek te werken.

Na twee ronden was de Annapurna van de huidige Gold Cup winnaar houder Anatoly Loginov (RUS 27) ingelopen door de Clairvoyant van de Amerikaan Edward Saweyr. Die had voor de gelegenheid Martin Payne en Jamie Lea aan boord, die de 78 jarige zeiler hielpen om de boot snel te laten varen, maar vooral de juiste snelle strategische opties te nemen. Na een slopende inhaalrace, waarin de leidersplaats voortdurend wisselde, finishte Clairvoyant op amper 9 meter voorsprong op de Annapurna.

De oudste Drakenzeiler wint
Een ontroerde Edward Saweyr hief graag een glas Brugse Zot op de overwinning, nogwel door de oudste Drakenzeiler ooit ingehaald. Hij neemt ook de Borre Börrensentrofee naar huis..

“Dat is omdat we heel regelmatig hebben gevaren en behoudend. Netjes in het midden van het parcours, geen extremen opgezocht. .Maar. Het zal een hele straffe toer worden om dit nog the herhalen”, zegt Martin Payne.

Uit de rangschikking van de eerste dag worden ook 8 teams geselecteerd die in aanmerking komen voor de Nations Trophy. Dit zijn de drie boten van ieder land dat met minstens drie boten deelneemt. Hun puntentotaal in de eindrangschikking is de basis voor het landenklassement.

De Blackout zet de beste Belgische prestatie neer. Vanaf morgen wordt ook een onderscheid gemaakt in professionele en niet professionele bemanningen. Het trio Van Cauwenbergh, Hens en Den Hartigh zet alles op alles voor deze Corinthian Trophy.

Zwaar weer op komst
Morgen wordt om 10 uur gestart in plaats van op het geplande middaguur. Er worden windsnelheden tot 30 knopen verwacht in de namiddag en dan moet de vloot veilig binnen zijn.

www.goldcup2011.be
Tekst: Pit De Jonghe / Ship to Shore

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: