8 uur van de Oosterschelde werd een race van doorzetten

8 uur van de OosterscheldeOp 3 september 2011 werd de 8 uur van de Oosterschelde gezeild met maar liefst 80 deelnemende jachten aan de startlijn. Het was een race van doorzetten, want de variabele winden maakte het niet makkelijk voor de zeilers.

De starters bij Sint Annaland hadden te maken met wind uit het noorden, terwijl de 30 starters bij de Bergse diepsluis werden getrakteerd op een zuiderlijk briesje. Die wind kwamen natuurlijk ergens samen. De starters bij de Zandkreeksluis waren daar het middelpunt van. Zij werden gevangen door de stroming. Dit zorgde ervoor dat meerdere boten pas 1 1/2 uur later dan de start over de startlijn heen dreven.

De finish om 18:00 uur bij Sint Annaland was een massale ontvangst, want tussen 17:30 en 18:30 finishte 90% van de gehele vloot. Het publiek op de dijk was getuigen van spectaculaire inhaalacties OP de finishlijn.

De uitslag van 2011 liet duidelijk zien dat de startplaats Bergse Diepsluis zwaar favoriet was.

Emiel den Rooyen wist hier het goud binnen te halen in de klasse Toer met Spi.

In de klasse Toer zonder spi was dat de heer Filius van de Dolce Vita.

In de klasse ORC ging de eerste prijs wederom (zoals in 2010) naar de Pomodoro van Kees Bultink. De Pomodoro heeft in de 8 uur ook de meeste mijlen afgelegd, 33,8 mijl.

Het Hallberg Rassy klassement werd gewonnen door de Catwalk van schipper Theo van Gurp (NED).

Met 14 inschrijvingen is de double handed klasse duidelijk in opkomst. Het duo op de Hagelslag heeft de combinatie van strategie, zeilen, schrijven, controleren, rekenen en tactiek tot het hoogste resultaat weten te brengen.

Alle uitslagen: www.8urenoosterschelde.nl
Tekst: Igor Quik

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: