Dragon Gold Cup: Deen Jørgen Schönherr puurt voordeel uit gepeperde zeilcondities

Jørgen SchönherrFrits Buyl, de meteoroloog die de gedetailleerde weersvoorspellingen maakt voor de Derbigum Dragon Gold Cup, beet vanochtend op z’n lip en gaf tot dat het er niet goed uitzag. De wind zou aanwakkeren tot boven de zeven Beaufort. Dat opgeteld bij de korte golfslag, zou het de Draken lastig, zo niet gevaarlijk maken. Dus ging de vloot van 77 Draken vroeg de zee op voor de tweede race. Het vroeg twee nieuwe starts om de nerveuze zeilers op een geldige manier van start te doen gaan. En het zou er flink aan toegaan.

Stuklopen op kruisgolven
“We zijn niet zo best gestart”, zegt de dagwinnaar Jørgen Schönherr van de Deense African Queen. “Maar na het eerste kruisrak lagen we mee vooraan. En bij iedere ronde hebben we een boot ingelopen. Dat is ons gelukt omdat we, zelfs in de nukkige golfslag, veel vaart in de boot hebben gehouden. Dat vraagt aandachtig sturen om vooral niet op de golven stil te vallen.”

Geheel volgens meteoplan, zwakte de wind iets af om later, iets uit een andere richting, weer aan te wakkeren tot over de zes Beaufort. Hierdoor werden de golven echt opgezweept en begonnen ze in alle richtingen te kruisen.

Een groot deel van de vloot koos om de linkerkant van het aan de windse rak te volgen, maar achteraf zou blijken dat de rechterkant meer loonde. Manu Hens van de Blackout: “We hebben kleine steken laten vallen, maar de optie van de verkeerde kant was wel nefast. We verloren zeker 10 plaatsen in één rak. En te zeggen dat we nog derde lagen bij de eerste boeironding.”

Ingekort wegens stormdreiging
De African Queen sjeesde volgas over de streep van de ingekorte wedstrijd. En toch deert dit de Deense zeilers niet.
“We hebben al drie keer een Gold Cup op onze naam geschreven” verduidelijkt Schönherr, “we hebben ervaring aan boord. Het was een boeiende match met de Duitse Billy Boy (GER 10 - Marcus Brennecke) en de Danish Blue (DEN 765 – Poul-Richard Hoj-Hensen), hoewel de kopgroep bij de boeirondingen toch aardig wat groter leek te zijn.

Boven Nieuwpoort waren donkere wolken samengetrokken die de volgende fase van het zware weer aankondigde met wind boven de dertig knopen. 14 deelnemers verlieten de race voor het einde.

www.goldcup2011.be
Tekst: Pit De Jonghe / Ship to Shore

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: