Max Blom & Steven LeFevre winnen Nederlands kampioenschap RS500

Max Blom & Steven LeFevre Dit weekend werd het allereerste Nederlands kampioenschap RS500 gezeild, de gezelligste skiff klasse van Nederland! De bijzonder lichte weersomstandigheden waren een lastige uitdaging voor de skiff zeilers die normaal met meer wind het water op gaan. Het evenement werd gekenmerkt door weinig wind, close-racing en een pedant wedstrijdcomité van de Noordzee Club / KNZ&RV Muiden.

Vrijdagochtend ging de RS500 klasse het water op, om vervolgens 1,5 uur te moeten varen om de startlijn te bereiken. Na twee lange wedstrijden (afkorten was er niet bij) van 1,5 uur, werd de derde wedstrijd afgebroken en konden de boten terug naar de haven. De nieuwe instappers in de RS500 klasse konden in het lichte weer de boot beter verkennen en voeren de tweede wedstrijd allemaal een aantal plaatsten hoger. Max & Steven kregen de boot het beste op gang en wonnen de wedstrijden van vrijdag. Daarachter was het een continue gevecht tussen Michiel & Hilde en Mark & Dimitri om plaats twee en drie. De gehele klasse maakte verder kennis met elkaar tijdens een gezellige avond in het Café van Ome Ko.

Op zaterdag werd 1 wedstrijd gevaren, aangezien de wedstrijdleiding besloot om geen enkele wedstrijd in te korten, waardoor er vaak niks anders op zat dan afblazen. De FD en J22 zeilden op een andere baan en finishte beiden 3 wedstrijden op deze dag. De laatste dag van het kampioenschap was er meer wind voorspeld, waarbij de skiff zeilers eindelijk konden laten zien hoe leuk de RS500 kan zijn, maar helaas… We konden weliswaar 3 wedstrijden zeilen, waarmee het kampioenschap officieel werd, maar de wind kwam nooit boven de 8 knopen… Max en Steven verzegelde de winst met drie overwinningen, daarachter was het een ware matchrace om plaats twee en drie. 's Avonds werd wederom met de gehele klasse samen gegeten en gedronken op de club.

De prijsuitreiking op de KNZ&RV Muiden was een respectloze bedoeling. De prijsuitreiking en huldiging van de kampioenen zou om 16.00 uur plaats vinden. Toen de gehele klasse om vijf voor vier op het terras verscheen was de prijsuitreiking al in volle gang en was de uitreiking van de wimpel van het eerste NK RS500 al geweest.

Steven & Max waren toevallig in de buurt toen ze naar voren werden geroepen voor de uitreiking. Nummers twee en drie, respectievelijk Michiel & Hilde en Mark & Dimitri konden hun prijzen later ophalen.

Het comité moest blijkbaar naar huis en gaf een sneer toen werd gevraagd om de prijzen alsnog officieel uit te reiken.

Om de gezelligheid te bewaren verplaatste de klasse zich naar het sluisje van Muiden waar de klassenkampioen RS500 waardig gehuldigd werden onder het genot van een biertje op het terras van Ome Ko. Ontgoocheling alom, volgend jaar ander comité en andere locatie!

Uitslagen: http://www.knzrv.nl/docs/File/ZWC/uitslagen%202011/ZZR2011_RS500.HTM

Tekst: Nick van Alphen / Voorzitter Nederlandse RS500 Klassenorganisatie

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: