Paralympisch zeiler Thierry Schmitter zilver op IFDS Worlds

IFDS WorldsParalympisch zeiler Thierry Schmitter pakte op 15 januari het zilver in Port Charlotte, Florida in de 2.4mR klasse tijdens de Wereldkampioenschappen van de International Federation of Disabled Sailing (IFDS). Schmitter, die onderdeel uitmaakt van de Nederlandse Kernploeg moest het goud aan de Fransman Damien Seguin laten. De Canadees Paul Tingley werd derde. Delta Lloyd Kernploeg lid Barend Kol werd tiende.

Schmitter was al in het bezit van een Olympische nominatie en met dit resultaat scoort de Hagenaar nogmaals een Olympische nominatie en laat hiermee vormbehoud zien.

Schmitter is nog niet volledig gekwalificeerd voor de Paralympische spelen aangezien de nationale selectie in de 2.4mR klasse nog niet is afgerond. In de zeilsport mag maar een team per land per klasse deelnemen aan de Spelen. Barend Kol en Andre Rademaker zijn de andere twee 2.4mR zeilers die meedingen voor deze exclusieve plek. Die nationale selectie zal plaats vinden tijdens twee wereldbekerwedstrijden, te weten de Semaine Olympique in het Franse Hyeres en Sail for Gold in het Engelse Weymouth.

Schmitter kon na afloop tevreden zijn met het zilver. Zeker in het begin van race 11 zag het er naar uit dat Schmitter het zilver ook zou missen

"Ja je moet altijd blij zijn met een medaille al ben je drie keer wereldkampioen geweest. Als je met zilver niet blij bent dan ben je een beetje arrogant. De race was bijna een catastrofe, een ramp. Bij de start was er ineens een windgat in de richting waar ik naartoe wilde, terwijl iedereen overstag ging was ik nog aan het wachten voor een plekje om ook overstag te gaan. Ik was net te laat, er was helemaal geen wind meer."

"Ik heb op dat moment acht boten geteld tussen Paul (Tingley) en mij, en we hadden negen punten verschil. Dus het had niet veel gescheeld. Gelukkig heb ik het weer goed kunnen maken en ben ik vier bootjes achter hem geëindigd. Maar zelfs het zilver was wel even spannend. Op de eerste helft van het eerste kruisrak was ik gewoon laatste."

Dus een tevreden gevoel? "Ja, we zijn heel veel bezig geweest met zeilontwikkeling. Soms ga je een richting op en dat pakt dan niet heel goed uit. Dat was in december vorig jaar en dan ga je weer terug naar wat je hebt. Nu gaat het langzaam weer beter. Dus we hadden net in een dal gezeten. En nu hebben we een tussenpiek, dus we zijn op koers. Het was goed om op een WK alles te vergelijken en de concurrentie goed te bekijken, een paar maanden voor de Spelen. Het totaal beeld is zeker positief. De rest is tenslotte ook niet stil blijven zitten. En ik zit er goed bij ook mentaal en qua motivatie. Dat is voor mij een goed teken om te gaan schakelen en nog harder te gaan werken."

Sonar zeilers zeker van Paralympische Spelen
Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen zeilen samen in de Sonar klasse. Dit trio, dat ook onderdeel uitmaakt van de Delta Lloyd Kernploeg eindigde op een vijfde plaats.

Met dit resultaat, dat wederom goed is voor een Olympische nominatie, beëindigt het team hun gehele Olympische kwalificatie traject. Het Watersportverbond zal dit team als eerste team officieel aan NOC*NSF voordragen voor deelname aan de Paralympische spelen later dit jaar in Engeland.

Dit wordt de tweede keer dat dit trio deelneemt aan de Paralympische Spelen. In 2004 pakte dit trio het zilver en in 2010 in hun comeback jaar werden ze wereldkampioen.

www.ifdsworlds2012.com
Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: