Eerste Grevelingencup winterwedstrijd van het jaar kent kalme condities

Grevelingencup winterwedstrijdNa de enerverende wedstrijden in December van vorige jaar begonnen de Grevelingencup winterwedstrijden anno 2012 met een wedstrijddag in kalme condities. Onder een stralende zon, met een lichte bries uit het oosten en een vlak Grevelingen water verschenen de deelnemers vol goede moed aan de startvelden.

Zaterdagavond gaf Ted Jansen een meteorologielezing voor zeilers, waar de vele aanwezigen geleerd hebben hoe ze in de toekomst kunnen voorkomen overvallen te worden door het weer. Op een heldere en structurele wijze liep Ted Jansen door de stof heen en beantwoordde zoveel mogelijk vragen.

Zondagochtend begon gezien de recente jaarwisseling gepast met champagne voor iedereen tijdens palaver en een gezamenlijke proost met de vele aanwezige zeilers: “Gelukkig Nieuwjaar!”. Ook werden nog enkele mooie prijzen vergeven door middel van het rad. Hierna werd er overgegaan op de orde van de dag: de wedstrijd, de planning, de banen, de startvelden en de wind voor de dag.

Grevelingencup winterwedstrijd

De eenheidsklassen startten de wedstrijden met de gebruikelijke upwind-downwind baan in opperste concentratie om 11 uur. Als eerste startte de First 31.7's en na 3 wedstrijden was T. Ossewaarde met ‘The 1st one’ het snelst van de participerende 13 schepen in de 31.7 klasse, voor W.M.P. Hermans en de ‘Blauwe Knoop’ en D. van Rompuy op de ‘Baan Chang’.

Voor de J/80's was ‘Elfje’ van H. Everwijn de dag winnaar op de voet gevolgd door de ‘Juul’ met B. Holsboer en de ‘DJ’ van T. de Jonghe in de complete vloot van 14 boten!

In het ORC startveld van 18 schepen in de ORC 1 en 21 schepen in de ORC 2 en werd om 11 uur de eerste vloot weggeschoten in de upwind-downwind baan. In de wedstrijden met weinig wind werden focus en een scherpe trim beloond, alle kleine windvlagen moesten worden gepakt en alle windstiltes ontweken. In deze condities wisten in de ORC 1 de ‘J-Xcentric’ de eerste plaats, de ‘Hagoort Sails’ de tweede plaats en ‘Aqua Vitesse-Ricoh’ de derde plaats te bemachtigen; in de ORC 2 waren respectievelijk de ‘A Boen’, de ‘Joyride’ en de ‘Teamcontrol.nl’ het snelst.

Teamcontrol.nl

In de toerklassen werd wederom een mooi parcours gevaren over het Grevelingenmeer. Er werd gestart voor de haven, varen tot onder Hompelvoet met een mooie lus richting Scharendijke en weer terug (met een extra lus voor de Toer-S klasse, die extra mijlen mochten maken met hun spinakers). Na een dag lang geconcentreerd zeilen en fanatiek trimmen wisten de volgende jachten de ere-plaatsen te bemachtigen:
In de toer 1&2 was R. van Es met de ‘Lendte’ relatief gezien het snelst; in de toer 3 was dat M. IJzerman met de ‘Overstag’; in de toer-4, A. Plateel met de ‘Blauwe libel’ en in de toer-5 P. v.d. Male met de ‘Zeeton’.
In de toer-S klasses werd in groep 1 C. Stouten met de ‘Avanti’ nummer 1, M.P.A.J de Kroon met de ‘Amideau’ tweede en M.G.J. Koopen met de ‘Controversa’ derde. In de toer-S 2 groep werd L. Broekhuizen met de ‘Victoria’ relatief gezien eerste, op 2 minuten gevolgd door M. Daalderop met de ‘Grote Bim Bam’; en ook de draak van L. van Swaay wist velen te verrassen door als derde te eindigen.

Afgelopen zondag is Bootfilm.nl komen filmen om in full HD beelden te schieten van de wedstrijden en de klassen van de Grevelingencup, er volgt voor zowel de ORC, de Toer(-S) en de eenheidsklassen een individuele film! Hou de website in de gaten voor het resultaat!

Ook alle uitslagen en tussenstanden zijn te vinden op de website: www.grevelingencup.nl

De komende wedstrijddag van de winterserie van de Grevelingencup is zondag 12 februari. Ook dan weer met een mooi en gezellig evenement op zaterdag en weer een mooie zeildag op zondag waarin de druk om de overall klassementen in de verschillende klassen flink op zullen lopen!

Tekst: Wouter Kop
Foto's: Sven Brekelmans

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: