Eerste Wereldbekerwedstrijd Olympisch zeilen 2012 van start

Rolex Miami OCRVandaag gaat in Miami de Wereldbekerwedstrijd 2012 in Olympische zeilklassen van start. Een deel van de succesvolle Nederlandse Kernploeg en talentploeg zal deelnemen aan deze internationale krachtmeeting. Ook vier Belgische zeilers zijn deelnemer in de Rolex Miami OCR. In de Laser Radial klasse vinden we Evi van Acker en in de Laser klasse zijn dat Sam Vandormael, Wannes Van Laer en Lander Balcaen.

Voor de zeilers van de Nederlandse Kernploeg die al bijna zeker zijn van deelname aan de Olympische spelen, worden deze wereldbekerwedstrijden gebruikt om specifieke onderdelen te trainen en te testen. Een ander deel van de Kernploeg geeft de voorkeur aan trainingsstages en slaat deze wereldbekerwedstrijd over.

Wie doen er mee in Miami van de Nederlandse Kernploeg?
1) Wereldkampioen Marit Bouwmeester zeilt mee in de Laser radial klasse. Bouwmeester is zo goed als zeker van deelname aan de Olympische spelen. De Friese zeilster moet in 2012 alleen nog vormbehoud aantonen om voorgedragen te kunnen worden voor Olympische kwalificatie.

2) Lisa Westerhof en Lobke Berkhout verschijnen ook aan de start van de Miami OCR. De tweevoudige wereldkampioenen van 2009 en 2010 zullen gebrand zijn om zich te revancheren van de teleurstellende tiende plaats op het WK 2011, maar het team heeft daarnaast ook andere procesdoelstellingen onderweg naar London 2012.

Westerhof en Berkhout zijn in het bezit van een Olympische nominatie van NOC*NSF, ze hebben het land geplaatst voor de Olympische Spelen maar moeten officieel de nationale selectie nog afronden.

3) Het matchraceteam van de Delta Lloyd Kernploeg met Mandy Mulder (zilver in de Ynglingklasse in China), Merel Witteveen (zilver in de Ynglingklasse in China) en Annemiek Bekkering is uitgenodigd voor het evenement in Miami. In totaal zijn 24 teams uitgenodigd. Deze teams worden in twee poules van 12 ingedeeld. Alle deelnemers varen een keer tegen elkaar. De beste vier van elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales. Mulder, Witteveen en Bekkering staan momenteel 15de op de wereldranglijst en eindigden op het WK in Perth op een zevende plaats.

4) Steven LeFevre en Steven Krol komen uit in de 470 klasse. De jeugdwereldkampioenen van 2008 in de 470 hebben moeite om structureel aansluiting te vinden bij de wereldtop. In Miami is weer een kans. Voor deelname aan de Olympische spelen moet ‘de Stevens’ nog een nominatieresultaat neerzetten en de Nationale selectie winnen van Team Coster.

Merkenteams
Daarnaast zijn er twee Nederlandse ‘merkenteams’ die deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden in Miami.

Sven en Kalle Coster doen mee in de 470 klasse bij de mannen. De broers wisten vorige week in Miami het North American Championship te winnen, een evenement dat als voorloper van de Miami OCR bekend staat. De Costers zijn nog niet zeker van deelname aan de Olympische spelen. Ze zijn in het bezit van een halve Olympische nominatie (top 6 Wereldbeker) en moeten nog een halve nominatie realiseren en de Nationale selectie winnen van de ‘Team Steven’.

De broers die nog vierde werden tijdens de Olympische Spelen van China zijn op zoek naar de juiste vorm. Met de winst van het North American Championship zijn ze mogelijk op de goede weg.

Tenslotte is ook het ‘Mach 3’ Matchrace team van Renee Groeneveld, Annemieke Bes (zilver in de Ynglingklasse in China) en Marcelien de Koning (zilver in de 470 klasse in China). Groeneveld staat zesde op de wereldranglijst van het Matchracen. Op het WK in Perth, waar dit team voor het eerst in actie kwam, scoorde het trio een tiende plaats.

Volg alle zeilers in Miami via http://rmocr.ussailing.org
Foto: Rolex / Daniel Forster

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: