Stemadvies voor de KBYV Yachting Awards

KBYV Yachting AwardsHet is weer stemmen-tijd. Na de noodoproep van het KBYV en interventie met het handige nominatieformulier op deze webstek stroomden de nominaties voor de verkiezing van de Yachtmannen en –vrouwen massaal toe. Wij zijn blij u te mogen melden dat de stichter van deze site "bij eenieder bekend als Ice weer op de formulieren vermeld werd. Niet als Yachtman (daar gaat zijn imago…), wel als Yacht-manager (wat hij ook zou verdienen). Helaas, helaas, … driewerf helaas: bij het KBYV waren ze maar al te blij dat sommigen ook andere managers nomineerden.

Maar nu terug naar de soms verrassende keuzes van de yachting-bonzen in dit land. In de categorie Yachtman vinden we voorwaar twee zeilers terug: Vincent Willemart en Jeroen Belis. De eerste (en ook de oudste) overtuigde vriend en vijand van zijn kunnen door met zijn JPK 1010 Wasabi prachtprestaties neer te zetten in de Fastnet Race, Duo Atlantique en de Spi Ouest. De overwinning in het Nieuwpoort Sailing Weekend zullen we als een beginnersfoutje beschouwen…

Stem eens voor een zeiler
Jeroen Belis zeilde het voorbije jaar met zijn Laser een pak wedstrijden, en blonk o.m. uit in de wereld- en Europese kampioenschappen Laser Radial in het Franse La Rochelle. Hij is ook de regerende ‘Open Britse’ kampioen in diezelfde klasse. En nog géén 21 jaar, daar zit dus toekomstmuziek in. Hopelijk heeft hij vele vrienden op Facebook die hij weet te overtuigen om voor hem te stemmen.

Helaas moeten beide heren opboksen tegen een surfer, die weliswaar wel wereldkampioen is in zijn Freestyle-discipline … Steven van Broekhoven haalde gezien zijn wat aparte voorkeur voor watersport maar zelden deze veelgelezen pagina’s. Zijn vele aanhangers zullen er wellicht massaal een halve euro voor over hebben om Steven naar de titel te sms-sen.

Queen Evi
Tja als je Europees kampioen bent, een zilveren plak (die eigenlijk een goud had moeten zijn) haalde op het wereldkampioenschap, en en passant nog op het ereschavot stond in verschillende andere hoog aangeschreven wedstrijden, dan moét je wel Yachtmadam worden, niet?

Spijtig genoeg wist zeilend Vlaanderen geen tweede keuze te bedenken, want ons Evi prijkt moederziel alleen op de lijst van genomineerden in haar categorie. En da’s eigenlijk een slechte financiële zaak voor het KBYV die een deel van de ge-sms’te centen op haar rekening mag bijschrijven.

Het wordt dus Evi. Alleen, we willen dit jaar die Evi wel eens in hoogsteigen persoon zien verschijnen op de prijsuitreiking straks (10 februari in het VVW te Antwerpen), en niet wéér haar mama. De oude knarren van het KBYV kussen af en toe ook graag eens een groen blaadje, vermoeden we, zodat we er zeker van zijn dat wij met onze bede ook de mening van menig federatie-bestuurslid delen.

De jeugd van tegenwoordig
Christophe Tack is ook een surfer à la Van Broekhoven, in wiens afwezigheid hij vlot Belgisch kampioen werd. Klom intussen ook al op naar de 12de stek op de wereld-freestyle-ranglijst, een niet te onderschatten prestatie, maar wie zijn wij om daar een waarde-oordeel over te vellen?

Of William De Smet? Zeilt in de wereldvermaarde Laser 4.7 en werd derde op het WK in San Francisco en 4de op het EK in Workum. Als die jongen wat groeit en zijn 4.7 voor een normaal Laser-tuig inruilt, dan hebben we weer wat meer referentiepunten. Raar is wel dat de grote winnaar in de Laser 4.7 bij de -16 jarigen Nils Theuninck (zeilt met een Zwitserse licentie), niet genomineerd werd. Dát is pas een belofte want hij werd zowaar eerste in zijn klasse.

Vermoedelijk sms’t de zeilende jeugd Emma Plasschaert richting titel, en dat zou niet enes onverdiend zijn. In het kielzog van Evi Van Acker zeilt deze jonge deerne in de Laser Radial klasse van evenement naar evenement, waarbij fraaie resultaten tijdens de ISAF Youth Championship veelbelovend zijn.

Graag willen we hier al van de gelegenheid gebruik maken om u de belofte van volgend jaar al bekend te maken. Het lijdt geen twijfel dat u binnen 365 dagen Miel Verstraete voor de eerste keer in zijn prille leven het podium op stemt. En géén surfer deze keer…

Manager van het jaar
Elk jaar is er tegenwoordig wel een zeilclub die een groot internationaal evenement organiseert, en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen: het geeft onze zeilers ongekende kansen om eens te strijden tegen andere zeilers dan die van dezelfde plas. Uit ervaring weten we dat zulke organisaties steevast beroep doen op een grote schare vrijwilligers, zodat de titel ‘Yachting Manager’ ook deze laatsten grotendeels toekomt.

Dit jaar zijn er twee organisaties van zo’n grote evenementen genomineerd: die van de RBSC die aan onze kust de Dart Worlds in goede banen leidden, en de bezielers van de DOCB, Belgische Optimist-klasse, die de Optispring Cup in april 2011 in Port Zélande op hun geweten hebben. Voorwaar geen klein bier om een regatta met zoveel deelnemers van A tot Z de juiste koers te geven.

En dan rest ons nog Mady Fobert, de duivel-doet-al van de vzw Bel-Yachting, die er steeds weer en in steeds moeilijkere omstandigheden in slaagt om elk jaar tientallen jonge zeilers aan de start van de Tour de France à la Voile te krijgen. Dit jaar werd op het laatste nippertje de Brusselse M34 voorgesteld, zodat de crew zonder veel training aan een lange en zware Tour begon. De enkele goede resultaten waren een bekroning op het vele werk van Mady en haar team.

Hoe stemmen we?
We hadden eerst gedacht om u hier de hele stemprocedure weer eens uit de doeken te doen. Maar bij nader inzicht lijkt het ons leuker om u de hippe website van het KBYV te laten ontdekken.

Met wat geluk staat de stemprocedure nog op de voorpagina, zodat u gemakkelijk mee kan bepalen wie de laureaten zullen zijn die de bonzen van het KBYV op 10 februari een handje zullen geven of de obligate en zedige drie kusjes…

Ga dus massaal de uitdaging aan en zoek in de jungle van het internet naar de website van het KBYV. Ontdek hem, proef hem, en geniet…

Een tip voor de luiaards onder jullie: eb.gniliasnaigleb.www

Reacties en commentaren via het ClubRacer Forum

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: