Banque Populaire express-trein komt straks aan op spoor 4

Loick PeyronLoick Peyron en zijn 13 kornuiten lieten de stationschef in Brest deze ochtend weten dat de Banque Populaire express-trein het voorziene reisschema om de wereld stilaan plant af te ronden. Met de hulp van wat depressies die zich van West naar Oost spoeden op de Noord-Atlantische hogesnelheidslijn, voorziet de schipper-machinist een aankomst in Brest-centraal zaterdag in de vroege uurtjes.

De tijd staat niet stil natuurlijk… We lieten de Franse maxi-trimaran achter bij de Kerguelen-eilanden, waarna de zeilers hun voorsprong op het record van de Groupama 3 gestaag uitbouwden tot méér dan 2000 zeemijl.

Daarna strooide een uitgestrekt hogedrukgebied wat roet in het eten, evenals een groot gebied met gevaarlijke growlers (laagvliegende ijsschotsen). De grote voorsprong smolt als sneeuw voor de zon.

Steeds de snelste
Dat weerhield Peyron & Co niet om nog en passant verschillende andere records aan hun palmares te rijgen. Op de afstand Brest – Kaap Leeuwin, Brest – Kaap Hoorn mag de Banque Populaire 5 zich nu ook de snelste noemen.

Op vrijdag 23 december rondde de trimaran Kaap Hoorn, na iets minder dan 31 dagen zeilen sinds haar vertrek uit Brest. Pas 10 dagen eerder waren de Fransen nog bij Kaap Leeuwin…

Net voor de jaarwisseling, op 30 december, scheurden de 14 snelheidsduivels over de evenaar. Ook hier werd over de afstand evenaar-evenaar een nieuwe recordtijd opgetekend. De Doldrums lieten zich niet zien, zodat de trimaran tegen 35 knopen gemiddeld over relatief vlak water kon vliegen.

Gemiddelde snelheid van 35 knopenGemiddelde snelheid van 35 knopen

Azoren spelbreker
Helaas voor Loick Peyron en de zijnen strooide het Azorenhoog nog te elfder ure nog roet in het eten… De trimaran vond een wel erg uitgebreid hogedrukgebied op zijn koers naar Brest, zodat navigator Juan Vila noodgedwongen een koers moest uittekenen die een flink pak westelijker lag dan eerst gedacht.

De Banque Populaire 5 zal in deze eindfase wellicht de meeste westelijke omweg gezeild hebben van alle recordpogingen ooit.

De voorbije twee dagen werd er pal noordwest gestuurd, rond het windstille gebied heen, zodat de VMG naar Brest zelfs negatief werd. Vannacht pikten de Fransen dan de eerste windshift mee, zodat eindelijk een directere koers kon worden gezet naar Brest.

Wellicht 45 dagen
De trimaran heeft deze dinsdagochtend nog 842 mijl voorsprong op de recordtijd van Groupama 3, en zal die de volgende dagen nog wat aandikken. Met nog 2300 mijl voor de boeg en een verwachtte gemiddelde snelheid van om en bij de 25-30 knopen, ziet het ernaar uit dat de Banque Populaire 5 een drietal dagen van de vorige recordtijd zal afknabbelen.

Om het record van de Groupama te breken, moet de Banque Populaire 5 vóór maandag 9 januari om 17u15’ en 34” door het finishlint gaan dat gespannen is tussen de Lizard Point en de vuurtoren op Ouessant.

http://www.voile.banquepopulaire.fr

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: