Jeugd breekt door bij Nederlands club kampioenschap teamzeilen

Met nog maar krap 10 dagen te gaan voor de eerste start van de finale van het officiële Nederlands Kampioenschap voor Verenigingen in Rotterdam lijkt tenminste één trend duidelijk zichtbaar: Bijna alle deelnemende verenigingen hebben in hun teams talentvolle jeugdzeilers opgenomen.

Zo zeilt de kersverse aanvoerder van de Optimist Kernploeg, Scipio Houtman(14), voor de oudste vereniging van Nederland, de KNZ&RV. Op het water zal hij het moeten opnemen tegen twee voormalige maatjes uit zijn ploeg, Bart Lambriex en Philip Meijer die varen voor respectievelijk de Haarlemse Jachtclub en Loosdrecht. Maar door veel meer verenigingen worden talenten van de toekomst ingezet. Zo is Splashzeilster Laura van Veen (KR&ZV de Maas) van de partij en ook Laserzeiler Duko Bos doet weer mee in dienst van de titelverdediger RZV.

Jop Dutilh, voorzitter van het organiserend comité is blij met deze ontwikkeling, “Het laat duidelijk zien hoe belangrijk de rol van de vereniging in onze sport nog altijd is. De vereniging vervult een brugfunctie tussen enerzijds de generaties en anderzijds het grote aantal wedstrijdklassen die dit land rijk is. Het moet natuurlijk geen jeugdevenement worden maar een fantastische wedstrijd waar jong én oud samen de strijd aangaan ter meerdere glorie van hun club !”

Dat het zeker geen jeugdevenement wordt, leert een verdere bestudering van de deelnemerslijst. Gelouterde namen, (oud)olympiërs , nationale en internationale kampioenen, ze doen allemaal mee. Dus denk maar niet dat zeilers als Mark Neeleman (Gouda), Peter Peet (de Kaag), Brechtje van der Werf (Sneek), Serge Kats (RZV) en Reneé Groeneveld (Haarlem) ook maar één wedstrijd zullen weggeven. “Laat die jonkies maar komen !”

Het NCK Teamzeilen wordt gehouden op 20 en 21 Oktober in de Maashaven in Rotterdam – Zuid. Bezoekadres is Brielselaan 69 , Rotterdam. De wedstrijden beginnen zaterdag om 9:00 en er worden in totaal ca 60 starts gemaakt tot aan de finale op zondagmiddag. Voor het publiek zijn tribunes geplaatst bovenop het dak van het verzamelgebouw aan de Brielselaan. Toegang is gratis.

Foto: Titelverdediger RZV, winnaar in 2011

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: