Update weerbericht Antwerp Race

weerbericht Antwerp RaceSpeciaal voor de Antwerp Racers nog een laatste meteo update door onze meteoroloog Fritz Buyl. Een langgerekt lagedrukgebied boven Engeland beweegt langzaam noordwaarts en wordt zaterdagmiddag boven Schotland verwacht. Het bijbehorende warmtefront en koufront trokken in de nacht van donderdag en vrijdag over onze kust van west naar oost en trekken verder oostwaarts weg.

Na de koufrontpassage wordt onstabiele maritieme lucht van polaire oorsprong aangevoerd. In de bovenlucht passeert vrijdagavond nog een trog. Zaterdag nadert vanuit het Kanaal een volgende trog waarin een aantal buienlijnen ontstaan. Deze trog, die nog verder uitdiept en uiteindelijk als een klein lagedrukgebied noordwest van onze kust langzaam noordwaarts trekt.

Weerbeeld:
Zaterdag is het boven de Westerschelde zwaarbewolkt met vooral voor de middag nog enkele stevige buien, boven zee zelfs mogelijk met onweer. In de namiddag vallen er minder buien en zijn de opklaringen breder.

Zichtbaarheid:
Goed zicht, matig tijdens de buien.

Temperatuur:
Minima rond 8 à 9°C en maxima rond 12 à 13°C.

Wind:
In de voormiddag staat bij de start in Breskens een vrij krachtige (5) ZZW-wind, die rond de middag achter de passage van de trog ruimt naar W en afneemt tot matig (3 à 4).
(lokale tijd = UTC + 2)
06 utc: ZZW 17-21 kt aan Breskens, ZZW/ZW 15-18 kt aan Terneuzen .
09 utc: ZW 15-20 kt
12 utc : WZW/W 12-16 kt.
15 utc: W 10-15 kt
18 utc : W 9-13 kt.

Rukwinden:
50 km/u.

Fritz Buyl
Marien Meteoroloog

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: