Windvoorspellingen vergroten kans op snelheidsrecord Antwerp Race

Antwerp RaceMorgen, zaterdag 13 oktober heeft de Antwerp Race plaats. De zeilklassieker van de Scheldemonding tot Antwerpen. 225 zeiljachten racen naar 't stad, voortgestuwd door wind en de vloedstroom. De windvoorspellingen vergroten de kans op een nieuw snelheidsrecord.

De ruim duizend zeilers volgen de Antwerp Race weersvoorspellingen op de voet. Gespecialiseerd maritiem meteoman Fritz Buyl voorspelde eerder op de zeilwebsite ClubRacer een dikke vijf Beaufort bij de start in Breskens. De wind zal afnemen tot drie Beaufort maar ruimen naar het westen. In zeiltermen betekent dit dat de wind vrijwel over het hele slingerende traject zal meezitten. En dat de vloot dus onder de fel gekleurde spinnakers aan de Scheldebocht bij St. - Anneke strand gaan verschijnen.

Voor velen is hiermee de strijd voor de Antwerp Race line honours dus geopend. Dat is de glorie om als eerste in Antwerpen, iets ten zuiden van het Zuiderterras aan de St. Michielskaai, te finishen. De Antwerp Race organisatie looft een trofee uit voor het jacht dat in Breskens is gestart en eerst over de meet zeilt. En dat is voor sommigen belangrijker dan een goede plaats in de eindrangschikking.

Harm Prins, bijvoorbeeld, komt met zijn zestigvoeter Pleomax zeker in aanmerking om als eerste te finishen, gezien het potentieel van het racejacht en de bemanning. “Het is een kwestie om bij de start zo veel mogelijk voorsprong op te bouwen.” Zegt Prins, “Want voorbij de Nederlandse grens zakt de wind. En dan komen de lichtere boten beter in de race. Dus zullen we die voorsprong nodig hebben als we eerst in Antwerpen willen finishen.”

Maar de Roaring Forty II van de Antwerpse Michel Kleinjans maakt ook de beste kansen. Die start iets vroeger dan de Pleomax in een andere klasse. Kleinjans’ boot is dan wel zes meter kleiner, maar zijn oceaan zeilboot is van de nieuwste generatie uiterst lichte racemachines die op zijn best is in dit soort surfweer.

2 startplaatsen geven groot en klein kans op glorie aan Het Zuid
Andere kanshebbers die de grote jachten een neus dreigen te zetten zijn de zg. sportboten. Dit zijn nerveuze boten, helemaal leeg zelfs soms zonder kajuitopbouw, die op zuivere snelheid zijn voorzien. Ze starten in Terneuzen en hebben dus een kortere afstand dat de Maxi’s voor de boeg.

Onder andere de nieuwe J/70 Henry Lloyd zou wel eens sneller kunnen zijn dan vele grotere kajuitjachten. Maar ook Antwerpenaar Bert Bossyns kan met zijn Transat 6.50 boot, de Netwerk, een gooi doen voor finish glorie.

Het wordt dus drummen aan de bocht bij St.-Anneke strand, de ingang van de eindsprint naar Antwerpen Zuid over twee en een halve kilometer.

Eindsprint over de rede wordt schaakbord vol windgaten
De wind zal tussen de hoogbouw en de bomen van Linkeroever grillig gaan wentelen, dus wacht er in de laatste 2,5 kilometer voor de finishstreep een lastig en beslissend traject.

Iedereen kan genieten van een magnifiek wemelend panorama. Zowel de kaaien langs rechteroever als op de wandelterrassen op Linkeroever is zijn de laatste inspanningen in dit ultieme zeilmoment van het jaar van dichtbij te zien. De finish wordt rond 13 uur verwacht en eer alle deelnemers over de streep zijn is het vast 15 uur.

Na de race vaart de vloot naar het Willemdok waar het eerste gedeelte van het ontvangstfeest losbarst. Een ander vlootgedeelte draait de Jachthaven Antwerpen op Linkeroever binnen. Hier delen de Olympische medaillewinnaars Evi Van Acker, Sebastien Godefoid en André Nelis om 21 uur de prijzen uit.

www.antwerprace.be

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: