Olympisch podium siert Antwerp Race

Antwerp RaceMet André Nelis (brons en zilver in de Finn), Sebbe Godefroid (zilver, ook in de Finn) en Evi van Acker (brons in Laser Radial) kleurde het Antwerp Race erepodium tijdens de prijsuitreiking in de akoestisch overweldigende RYCB-loods helemaal in de Olympische kleuren. De nieuwbakken kiss-missen kweten zich perfect van hun taak.

Terwijl buiten de regen er helemaal mee opgehouden was (eindelijk…), baanden de meeste en waggelden sommige ‘kampioenen voor een dag’ zich een weg naar het podium, om dan na hun ‘moment de gloire’ op dat podium (inclusief kus van Evi) beladen met drank, bonnen en zilveren schalen triomfantelijk weer richting crew te stappen. Waarschijnlijk om die hele race nóg eens over te doen. Als dat al niet aan tafel gebeurd was, kwamen er nu wellicht nog meer bakken regen bij, nog meer wind, nog meer…

Kiss-missen
Tijdens de goed georkestreerde parade merkten we dat er verschillende manieren bestaan om je prijs op te halen: van quasi incognito (iemand ooit al van de X-Appeal gehoord?) tot luid juichend op het podium (Il Corvo – winnaars IRC 1). De winnaars van de CR 5-6 Vento Vivere waren ook door het dolle heen, daar in hun kleine stille hoekje in de loods, ver van alle media-aandacht… Schoon om te zien…

Nadat de kiss-missen uitgekust waren, gaf presentator van dienst Pit de Jonge het startsein voor de aanval op de beschikbare resultatenlijsten… en zette de enige echte DJ zijn nacht in. De moedigen bleven plakken, zij die die nacht om 3 uur al terug de Schelde op mochten, kozen toch voor enige vorm van nachtrust.

Antwerp RaceToch even zon
En die nachtrust was nodig om de lange dag van zaterdag te verwerken. Vrijdag nog heel laat te kooi voor velen, en dan zaterdag op ontieglijk vroege uren er uit, zeker voor de bus-bemanningen. Wat zich eerst als een prachtige dag aankondigde -voor fotografen was het net na de start in Breskens ongetwijfeld kwijlen met de opkomende zon- veranderde in de vroege voormiddag in een koude en natte bedoening. Zes uur lang sturen aan lij net onder de giek – ik heb het geweten…

De wind was wel op de afspraak: de startgroepen in Breskens kregen een erg lang reach-rak voorgeschoteld tot in Terneuzen, waar de eersten al door het lokale startgebied scheurden nog voordat daar de laatste start gegeven was. Bij de E20 mochten spinnakers en gennakers hun werk doen, tot aan de MG13. Van daar af volgde een kort reach-je tot aan de rood-witte Middelgat-boei, waar de trimmers de schoten aanhaalden en de vloot hoog aan de wind en kruisend op zoek ging naar boei 50 bij Walsoorden.

Spinnakers tot aan boei MG13Spinnakers tot aan boei MG13

Voor 250 meter staal ga je best uit de weg
Dat was ook het moment waarop enkele grote zeeschepen gewacht hadden om met dreunende scheepstoeters hun doortocht in de vloot aan te kondigen… Bij Hansweert was die vloot al enkele malen opgehouden om wat commerciële vaart in en uit de sluismond te laten, maar deze jongens waren toch van een ander (groter) kaliber… Naar wij vernomen hebben werd een en ander toch vlot in goede banen geleid door de weergaloze Antwerp Race begeleiding.

Aan de Schaar van de Noord werden de messen nog eens gewet: weer hoog aan de wind en kruisend in een nu al smaller wordend vaarwater, met weerom doorgaand scheepvaartverkeer. Bij Doel trakteerde de hemel ons nog eens op een onvervalste plensbui, die toch één aangename kant had: de wind draaide immers met de bui … zodat een pak deelnemers dat stuk in één rak konden zeilen, zonder te kruisen. Van onverwachtse tijdswinst gesproken…

Den 105…
Bij Lillo mochten de spi-trimmers nog eens een laatste keer aan de slag, zij het voor een kort stukje. Een paar slagen later dreef de vloot dan op, rond, voorbij, tegen of onder de groene ton 105, op weg naar de finale op de rede van Antwerpen. Daar had de beloofde massa toeschouwers waarschijnlijk wegens de sublieme weersomstandigheden er helaas voor gekozen om thuis voor de TV naar één of andere verkiezingsshow te kijken. Enkel de moedigsten onder hen (merci pa & ma) trotseerden de elementen.

De kaaimuren bleven deze keer gevrijwaard van onzachte contacten met voorbijdrijvend plastic, en aan het Zuiderterras hing tot eenieders opluchting de langverwachte verlossende rode vlag. Daar zat de vijfentwintigste editie van de Antwerp Race er op. Waarschijnlijk zal die nog enkele dagen nagalmen op het ClubRacer-forum, zoals de traditie het wil.

Antwerp Race 2012

Afspraak volgend jaar op 19 oktober voor een op zijn minst even geslaagde Antwerp Race. Wij willen méér van dat!

Discusieer mee: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1806-Antwerp-Race-2012

www.antwerprace.be

Foto's: Pit De Jonge

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: